Ekonomija

Cijene pred prvomajske praznike: Koliko ćete platiti ćevape, kobasice, pljeskavice...

Autor Dragana Božić

Prvomajski praznici poznati su po roštiljanju u prirodi, a s obzirom na cijene mesa, ali i najavljeno loše vrijeme, ove godine vjerovatno neće biti velike gužve na izletištima.

Izvor: Vedran Ševčuk/MONDO

Banjalučani su prošle godine za kilogram ćevapa izdvajali od 15 do 17 maraka, dok se cijena ove, većini omiljene vrste mesnog proizvoda, sada kreće oko 18 maraka u zavisnosti od mesnice.

Po istoj cijeni, na ovogodišnjem prvomajskom roštilju, peći će se i šiš ćevapi, kobasice i pljeskavice, dok će se za kilogram ražnjića morati izdvojiti i 24 marke. Rolovani ražnjići nešto su jeftiniji pa se mogu naći po cijeni od 20 maraka, a najjeftinija je piletina za koju ćete morati izdvojiti od 14 do 16 maraka.

Za batake i krilca platićete od 5 do 15 KM što zavisi od toga da li su marinirana ili ne. Uz roštilj su neizostavne i lepinje koje ove godine koštaju od 0,50 do 1 KM, kao i mladi luk koji se može kupiti za oko tri marke po kilogramu.

Izvor: Shutterstock

Iz "Mesnice kod Laze" za Mondo kažu da narudžbe ne primaju, ali su spremni za 1. maj kada se pred njihovim mesnicama tradicionalno stvore redovi dugi i po nekoliko desetina metara.

Za prvomajske praznike spremni su i u mesnici "Kod Dule" gdje je cijena roštiljskog mesa u prosjeku 16 KM. U mesnici "Iriškić" ipak nisu mnogo optimistični.

„Iskreno ove godine očekujemo lošiju prodaju u odnosu na prošlu“, rekli su nam kratko u mesnici "Iriškić".

S obzirom da su ove godine spojeni prvomajski i vasrkšnji praznici, poslije kojih je i Đurđevdan, građani jedinu „utjehu“ mogu potražiti na akcijama koje spremaju marketi i uz pivo koje nije mnogo mijenjalo cijenu.

(Mondo)