Ekonomija

Kakva su pravila o minimalcu u zemljama Evropske unije?

Autor Eupravozato

Države članice Evropske unije odugovlače sprovođenje novog zakona čiji je cilj da svim radnicima obezbijedi pristojnu platu, iako se ključni rok za uvođenje ove uredbe približava.

Radnik na mobilnom liftu čisti staklene panele na fasadi zgrade kancelarije u Berlinu
Izvor: JOHN MACDOUGALL / AFP / Profimedia

Novi zakoni Evropske unije, dogovoreni u junu 2022. godine nakon velike krize troškova života, moraju biti ugrađeni u nacionalno zakonodavstvo kako bi stupili na snagu – ali Francuska, Italija, Portugal, Kipar, Estonija, Litvanija i Malta još uvijek nisu započele ovaj proces, navodi ETUC.

"Radnici su već dvije godine čekali da se ova direktiva sprovede i ne bi trebalo da čekaju duže," rekla je Tea Jarc, konfederalna sekretarka ETUC-a.

"Većina nacionalnih vlada treba da prestane sa odugovlačenjem i konačno pretvori ova obećanja u stvarnost," dodala je.

ETUC kaže da bi ova direktiva mogla pomoći oko 20 miliona radnika, ali vjeruje da je minimalna plata, određena kao procenat prosečnih zarada, dovoljno visoka u samo dvije zemlje EU.

Kada su zakonodavci i vlade dogovorili nove zakone EU u junu 2022. godine, evropski komesar Nikolas Šmit ih je pohvalio, rekavši da će oni "pomoći da se osigura da radnici sa minimalnim platama mogu priuštiti dostojanstven život" u vrijeme velikih briga zbog troškova života.

Dvije zemlje se protive

Ovi zakoni naišli su na protivljenje Danske i Švedske, koje imaju široko rasprostranjeno kolektivno pregovaranje, ali nemaju minimalnu platu, kao i na otpor poslovnog sektora zbog straha od dodatnih troškova.

Bruto minimalne plate u EU uveliko se razlikuju, od 477 evra mjesečno u Bugarskoj do 2.571 evra u Luksemburgu.

Konačna pravila ne zahtijevaju da zemlje imaju minimalne plate, ali one koje ih imaju moraju osigurati da postoji pouzdan način njihovog određivanja i ažuriranja, kao što je referenca na kupovnu moć.

Evropska komisija je odgovorna za sprovođenje zakona EU i može tužiti vlade koje ne preduzmu potrebne mjere – mada se to obično dešava tek nakon što rok, u ovom slučaju 15. novembar, prođe.

U nekim slučajevima, kao u Njemačkoj, vlada je tvrdila da ne mora preduzimati nikakve radnje jer postojeći zakoni već ispunjavaju standarde Brisela.

Portparol Evropske komisije nije odmah odgovorio na zahtjev za komentar.

(EUpravo zato/Euronews)

Tagovi