• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Poslodavci predložili 750 KM: U minimalac uključiti topli obrok i prevoz, izjednačiti radnike realnog i javnog sektora

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Realan iznos najniže plate za 2024. godinu u RS je 750 KM ili oko 60 odsto prosječne plate i ukoliko bi bio usvojen prijedlog da to bude 1.050 KM neminovno bi došlo do otpuštanja radnika, smanjenja proizvodnje, kao i povećanja cijena proizvoda i usluga, kažu u UPRS.

 Unija poslodavaca o minimalcu Izvor: UPRS

Predsjednik Unije Saša Trivić rekao je na današnjoj konferecniji Unije u Banjaluci da bi povećanjem najniže plate na 1.050 KM čistačica u sistemu obrazovanja imala toliki iznos plate, dok bi nastavnik primao 1.200 KM.

"Zajednički zaključak predstavnika kompanija je da se više neće podizati samo najniže plate, već da se povećaju plate u cijeloj firmi, što po kompaniji mjesečno iznosi od 250 KM do 400 KM u bruto iznosu za svakog radnika", rekao je Trivić na konferenciji za novinare u Banjaluci.

On je naglasio da poslodavci očekuju od Vlade Republike Srpske da će razmotriti sve njihove prijedloge i primjedbe i donijeti drugu odluku.

Povezano

Trivić je naveo i da će poslodavci tražiti od Vlade Srpske da najniža plata ne bude izvor za povećanje budžetskih prihoda, već da borba protiv sive ekonomije i povećanje poreza budu način da se dođe do više novca u republičkoj kasi.

Predsjednik Unije udruženja poslodavaca rekao je da je predloženo da se zajedno sa Vladom Federacije BiH uvede uspostavljanje oporezivanja dividende, jer je ona "izvor sive ekonomije". Takođe, predloženo je i uvođenje poreza na ekstra dobit.

Potpredsjednik Unije Dejan Mijić rekao je da bi povećanjem najniže plate sa 700 KM na 1.050 KM bila ugrožena privreda, pogotovo u malim mjestima u kojima neki poslodavci jedva isplaćuju i iznos od 700 KM.

On je dodao da bi enormno povećanje minimalne plate dovelo i do povećanja korištenja neopravdanog bolovanja u preduzećima.

Konačan prijedlog UPRS: Uvrstiti topli obrok, prevoz i minuli rad

Danas ranije u Banjaluci je održan i sastanak Unije poslodavaca RS e i predstavnika Vlade Republike Srpske na temu utvrđivanja najniže plate u Srpskoj za 2024. godinu.

Kako je naknadno saopšteno iz Unije poslodavaca, u funkciji eliminisanja diskriminacije po osnovu visine najniže plate, predlaže se da ista "sadrži topli obrok, prevoz i minuli rad" odnosno budu sastavni dio najniže plate, "čime bi bila izjednačena prava iz radnog odnosa za radnike u javnom i realnom sektoru".

"U funkciji zaštite životnog standarda populacije radnika koji primaju najnižu platu, predlaže se da najniža bruto plata ne bude oporezovana", objavila je Unija poslodavaca. 

Takođe, kako je već rečeno gore u tekstu, predloženo je uvođenje najniže i jedinstvene poreske osnovice kao najvažnije mjere za suzbijanje neformalne ekonomije u pojedinim granama privrede gdje je evidentna značajna prisutnost neformalne ekonomije (plate "na ruke").

"U funkciji suzbijanja jednog od najzastupljenijih oblika neformalne ekonomije – isplate dijela plate u gotovini, predlaže se uvođenje oporezivanje ekstra dobiti (kompanije koje iskazuju npr. 40% dobiti od ostvarenog prometa) i oporezivanje podizanja dividende. U cilju suzbijanja neformalne ekonomije, sive i crne zone, predlaže se smanjenja zbirne stope doprinosa za iznos doprinosa za zdravstveno osiguranje i prebacivanje istog na finansiranje iz potrošnje (crnogorski model)", navodi se u saopštenju.

Na kraju na osnovu makroekonomskih pokazatelja (BDP, inflacija, i drugo) Unija poslodavaca Republike Srpske predlaže da najniža plata u 2024.godini iznosi 750 KM.

Zaključuju da je u funkciji suzbijanja smanjenja javne potrošnje odnosno budžetskih deficita potrebno smanjiti broj zaposlenih u javnom sektoru ili smanjiti plate, povećati plate deficitarnom i produktivnom kadru.

"Cijeneći da je u petogodišnjem periodu prosječna plata povećana za 54%, kao i da su poreska i druga rasterećenja u potpunosti usmjerena na rast plata radnika, poslodavci se obavezuju da će sva dalja poreska rasterećenja biti usmjerena na rast plata zaposlenih", navodi se u objavi UPRS.

(MONDO)

Povezano

Još iz INFO

Komentari 4

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Vaske

Kakav egoistički ološ od poslodavaca

Vaske

Neka vam porodica radi za750km

Jaaa

Da bi usrećili poslodavce (feudalce) treba uvesti besplatan rad i neoporezovan topli obrok.

1050

Neka im tata i mama rade kod njih za 750 i prezive sa tom platom

MONDO REPORTAŽE