• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Stevanović o podizanju minimalca u RS: "To je realno i ostvarivo, ali imaće posljedice"

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Predloženi rast minimalne plate bi povećao prosječnu platu i nametnuo dodatni trošak privredi, uticao bi na još viši nivo inflacije, ali je za očekivati i viši nivo zaposlenosti i nivo realnog ekonomskog rasta, kaže ekonomista Saša Stevanović.

 Ekonomista o povećanju minimalne plate u RS Izvor: Shutterstock

Komentarišući goruću temu u Republici Srpskoj koja je predmet rasprava sindikata, poslodavaca i ekonomista, nakon što je predsjednik Milorad Dodik izjavio da će inicirati podizanje minimalca sa sadašnjih 700 na 1.050 KM, Stevanović kaže da je ova diskusija uvijek aktuelna krajem godine.

Ipak, o uticaj predložene mjere na ekonomski model RS ocjenjuje kao pozitivan, realan i ostvariv iako ova mjera traži učešće privatnog kapitala i aktivne mjere države.

"Rast minimalne plate ima širi značaj od pukog ekonomskog rezonovanja. To je pitanje socijalne pravde, preraspodijele novostvorene vrijednosti, političko pitanje, pitanje jednakosti, ali i pitanje konkurentnosti. Ekonomski parametri u Republici Srpskoj su dobri. Ako posmatramo rast zaposlenosti, privatnu potrošnju, indeks maloprodaje, kapitalizovanost bankarskog sistema, vjerovatnoću bankrota privrede", navodi Stevanović.

Opravdanje za podizanje minimalca djelimično nalazi u eksternim faktorima, prije svega usporavanju izvoza i nastavku ekonomskih sukoba.

"Kada inostrana tražnja usporava, jedan od načina ja da se na unutrašnjem planu povlače određeni potezi i instrumenti. Jedan od tih instrumenata je rast minimalne plate. U našem susjedstvu slično je već urađeno u Crnoj Gori. Rast minimalne plate od 80% uz određena poreska podešavanja. Nakon uspješnog prvog koraka, najavljen je novi korak još ambiciozniji. To je sve predloženo sa nivoom duga koji je dvostruko viši nego u našem domaćem ekonomskom sistemu. Sličnih iskustva imamo u prethodnih trideset godina u svijetu, koji ukazuju da je intenzivniji rast minimalne plate moguć, ostvariv i realan".

Stevanović kaže da je u analizu rizika ove mjere potrebno uključiti one koji preuzimaju rizike u našem društvu, a to su preduzetnici i poslodavci, a predviđe kakav bi uticaj povećanje minimalca moglo imati na ekonomske faktore.

"Predloženi rast minimalne plate, će sljedstveno povećati prosječnu i nametnuti dodatni trošak privredi. Za očekivati je viši nivo inflacije, ali je za očekivati i viši nivo zaposlenosti, viši nivo realnog ekonomskog rasta. Iskustva drugih ukazuju na optimizam koji je povezan sa ovim prijedlogom. Viši nivo privatne potrošnje uvijek dovodi do višeg nivoa investicija, jer nova tražnja traži nove robe i usluge, nove pogone. Privatna potrošnja uvijek se 'puni' iz plata i penzija".

Ekonomski stručnjak na kraju skreće pažnju na šansu za privredu koja se da se usljed želje za umanjenjem rizika globalnih lanaca snabdjevanja i procesu u kojem se proizvodnja iz Kine seli u Sjevernu Ameriku i Evropu, na prostor gdje su troškovi viši.

"To će povećati cijene, inflaciju na tim tržištima, a mi ako smo dobro pripremljeni iskoristićemo šanse koje 2024. godina nosi".

U Banjaluci se u srijedu održava niz sastanaka predstavnika Vlade RS sa poslodavcima i privrednicima nakon kojih bi trebalo da bude jasnije stanje oko prijedloga minimalne plate u Republici Srpskoj. Savez sindikata RS je ranije podržao prijedlog predsjednika Republike Srpske.

(MONDO)

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RS

Obzirom na inflaciju globalnu minimalac se mora dici da bi cestiti i vrijedni ljudi koji uzdrzavaju svoje porodice to i dalje bili u stanju. Ali i drzava mora u ovom slucaju da smanji doprinose na plate jer mali privatnici tesko da to mogu podnjeti. Na min. platu od 1050 svaki privatnik ce morati da izdvoji jos oko 600km za poreze i doprinose sto je stvarno puno kad se uzme u obzir da malo ko ima samo jednog zaposlenog a treba toliki novac zaraditi. Dici minimalac a smanjiti poreze i doprinose i mali privatnici nece biti prinudjeni da smanjuju radnu snagu.

MONDO REPORTAŽE