• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Republika Srpska ostaje bez stanovnika i domaće radne snage

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Unija poslodavaca Republike Srpske i Konfederacija sindikata Republike Srpske potpisale su danas sporazum "Za budućnost Republike Srpske" koji predlaže niz ekonomskih mjera u RS. Na sastanku i u propratnom saopštenju navedne su zabrinjavajuće brojke i predviđanja.

 Radnici u fabrici Izvor: Shutterstock

Unija poslodavaca Republike Srpske i Konfederacija sindikata ukazali su na alarmantne ekonomske i socijalne izazove s kojima se RS suočava i usvojili niz mera kako bi se prevazišli ovi problemi

U saopštenju nakon sporazuma nabraja se niz negativnih makroekonomskih trendova, uključujući pad industrijske proizvodnje, izvoza i zapošljavanja u industriji, koji su uzrokovani recesionim kretanjima u ključnim spoljnotrgovinskim partnerima i čine ozbiljnu prijetnju ekonomskoj i socijalnoj stabilnosti Republike Srpske.

Povezano

Dodatno, odliv domaće radne snage prema zemljama EU i regionu, zbog nekonkurentnosti domaće ekonomije, stvara rizik za održivost ekonomske stabilnosti i socijalne zaštite.

Ističu da dugotrajni problemi u vrednovanju rada i odnosu prema radu doprinose nepravednoj raspodjeli i negativnoj selekciji, a da zastoj u realizaciji planiranih ekonomskih reformi i rkešavanje strukturnih ekonomskih i socijalnih problema Republike Srpske zahtijevaju hitnu pažnju.

"U narednih deset godina, radna snaga u Republici Srpskoj će se smanjiti za 12,6%"

U saglašen je niz mjera i aktivnosti kako bi se odgovorilo na ove izazove i obezbedila bolja budućnost. Sporazum "Za Budućnost Republike Srpske" obuhvata 11 ključnih mera.

Jedna od njih je promjena načina finansiranja zdravstva putem poreza na dodatu vrijednost kako bi se osigurao održiv sistem socijalne zaštite.

Predložena je podrška mladima u sticanju svoje prve nekretnine ili pokretanju biznisa, povećanje penzija i rješavanje pitanja invalida rada i jačanje poverenja radnika u penzioni sistem.

Smatraju da je neophodna modernizacija obrazovnog sistema radi povećanja produktivnosti i privlačenja stranih investitora, ali i podrška prelasku radnika iz javnog u privatni sektor kako bi se smanjila javna potrošnja i obezbedila sredstva za povećanje plata u javnom sektoru.

O stranim radnicima

Poslodavci i Konfederacija sindikata predlažu fleksibilizaciju radnog zakonodavstva i digitalizaciju procedura, podsticanje kolektivnih pregovora i razmjene informacija između socijalnih partnera, poboljšanje procedure zapošljavanja stranaca uz istovremenu prekvalifikaciju i dokvalifikaciju domaće radne snage.

Projekat "Republika Srpska - dobro mjesto za život" predviđa i borbu protiv neformalne ekonomije radi ubrzanja razvoja i dodatnog finansiranja sistema socijalne zaštite.

RS će ostati bez domaće radne snage

U okviru sporazuma, predstavljene su zanimljive projekcije i makroekonomski pokazatelji za budućnost Republike Srpske.

"Republika Srpska će imati 950.000 stanovnika do 2033. godine, što je 139.000 manje nego što je imala 2013. godine"

Do 2033. godine, po projekcijama, Republika Srpska će imati 290.000 penzionera i 313.000 zaposlenih, što predstavlja veliki izazov za sistem socijalne zaštite. Troškovi sistema PIO (penzijsko-invalidskog osiguranja) u 2033. godini očekuje se da će porasti na 2,1 milijardu KM, što je za 800 miliona KM više nego što je trenutno.

"U narednih deset godina, radna snaga u Republici Srpskoj će se smanjiti za 12,6%. Prognozira se da će u RS raditi između 20.000 i 30.000 stranih radnika u 2028. godini. Projekcije pokazuju da će Republika Srpska dostići punu zaposlenost do 2026. godine", navodi se u saopštenju.

Kažu da, s obzirom na demografski deficit, Srpskoj godišnje nedostaje najmanje 3.000 radnika.

"Republika Srpska će imati 950.000 stanovnika do 2033. godine, što je 139.000 manje nego što je imala 2013. godine. Ponuda radne snage je manja za 10% od oktobra 2022. do septembra 2023. Makroekonomski pokazatelji ukazuju na pad izvoza, industrijske proizvodnje i zapošljavanja u industriji, što zahteva hitnu akciju kako bi se prevazišli izazovi i osigurala budućnost Republike Srpske", kažu u saopštenju.

(MONDO)

Pročitajte i ovo

Još iz INFO

Komentari 3

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RS

Jovo. Kome se ne svidja sto ja komentarisem nije obavezan da to cita. A ti ako se smatras obaveznim onda tvoja glava nije za 2 noge, nego za 4 u najmanju ruku!!!

RS

Ako cemo realno to se desava i jednoj Njemackoj koja je sila naspram nas u svakom smislu a i ostalim zemljama. EU zemlje se za to mogu zahvaliti promovisanju lgb umjesto porodicnih vrijednosti dok kod nas je uzrok vise materijalne prirode. U svakom sl nije dobro ni po koga da se ovaj trend nastavi

Jovo

@RS Prekini komentarisati i naprezati mozak

MONDO REPORTAŽE