• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ministar Egić: Na tržištu rada u Srpskoj nedostaje ljekara, građevinskih radnika i vozača

Autor Nikolina Damjanić

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Danijel Egić rekao je da i pored rekordnog broja zaposlenih u Srpskoj - više od 290.000 ljudi - na tržištu rada nedostaje građevinskih radnika, ljekara i vozača teških motornih vozila.

 Radnik na gradilištu Izvor: MONDO/Vedran Ševčuk

Egić je rekao da rekordan broj zaposlenih u Srpskoj nije slučajno zabilježen, već je rezultat kontinuiranog rada, praćenja stanja na tržištu i u oblasti kapitala, te smišljenih mjera i strategija.

"Vlada Republike Srpske je preko resornog ministarstva u stalnom kontaktu sa sindikatima i Unijom udruženja poslodavaca, osluškuje stanje na tržištu rada i zajednički kreira određene mjere što dovodi do ovakvog dobrog rezultata", rekao je Egić za ATV.

Govoreći o dolasku stranih radnika u Srpsku, Egić je rekao da odobrena kvota ove godine za "uvoz strane radne snage" iznosi 1.400 radnika i još nije ispunjena.

On je naveo da poslodavci predviđaju da iduće godine neće biti nekog drastičnog povećanja potražnje za stranom radnom snagom u Republici Srpskoj.

Kada je riječ o kulturi sjećanja, Egić kaže da su u kalendaru istorijskih događaja od republičkog značaja evidentirana 32 događaja i da, nažalost, za većinu zločina počinjenih nad Srbima još niko nije odgovarao i pored brojnih dokaza i svjedoka.

"Tužilaštvo i Sud BiH na to ne reaguju", rekao je Egić i ukazao na slučaj Nasera Orića za čije zločine i brutalnosti postoje svjedoci.

On je istakao da Republika Srpska mora njegovati kulturu sjećanja i da nikada ne smije zaboraviti zločine počinjene nad srpskim narodom.

"Nadamo se da će zločinci nad Srbima nekada morati da odgovaraju", rekao je Egić i dodao da pravosuđe BiH, ako i izrekne neku kaznu za zločine počinjene nad Srbima, one budu minimalne, dok nasuprot tome srpskim vojnicima i oficirima izriče draktonske kazne.

Govoreći o položaju boračkih kategorija u Republici Srpskoj, Egić je rekao da resorno ministarstvo radi na zahtjevima Boračke organizacije Republike Srpske koji se odnose na zapošljavanje djece pogunulih boraca, povećanje procenta lične i porodične invalidnine i povećanje boračkog dodatka.

"Ušli smo u proceduru izmjene zakona, odnosno pravljenja nove uredbe", istakao je Egić i dodao da su neki zahtjevi BORS-a malo ishitreni.

Egić je rekao da se stambeno zbrinjavanje boračkih kategorija može okončati putem dodjele nepovratnih novčanih sredstava i izgradnjom stambenih jedinica sa manje novčanih sredstava.

On je rekao da niko u Republici Srpskoj nije zadovoljan radom Instituta za nestala lica BiH kada je riječ o procesu traženja nestalih lica srpske nacionalnosti, ali da resorno ministarstvo nema uticaja na njegov rad.

Egić je najavio da će Ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštite pomoći sanaciju tri spomen kosturnice u Republici Srpskoj u Banjaluci, Nevesinju i Istočnom Sarajevu.

(SRNA/MONDO)

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE