• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Plate stranaca u BiH: Indijci i Turci rade za oko 800 KM, uz smještaj i hranu

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Radnici iz Turske i azijskih zemalja koji u Bosni i Hercegovini rade proste i jednostavne poslove zarađuju plate koje su skoro iste kao kod domaćih radnika sličnih kvalifikacija, ali najćešće su im obezbijeđeni hrana i smještaj.

 Strani radnici u BiH. Izvor: Shutterstock

Preduzeća u Bosni i Hercegovini u nedostatku domaće radne snage, koja je trajno ili privremeno migrirala u okolne zemlje, sve češće angažuju radnike iz drugih zemalja, a informacije sa terena pokazuju da je u BiH najviše radnika iz Turske, Indije, Bangladeša, pa i iz Nepala ili Filipina.

Najčešće su zaposleni u oblasti poljoprivrede, građevinarstva, turizma i ugostiteljstva i to na radnim mjestima za koje, tvrde poslodavci i ekonomska realnost, zbog različitih razloga nema dovoljno domaćih radnika.

U jednom preduzeću u RS koje se bavi poljoprivredom i proizvodnjom angažovani su radnici iz Turske.

U razgovoru sa poslodavcima saznali smo da su Turci plaćeni isto koliko bi bili plaćeni i domaći radnici za iste ili slične poslove. U ovom slučaju u pitanju su nekvalifikovani (NK) radnici, često berači koji rade na dnevnicu, radnici na pakovanju i sortiranju robe i čistači.

Zarade više od minimalne plate, ali ne više od 800 ili 900 KM mjesečno.

Imaju obezbijeđen smještaj i tri obroka, a to je najčešća praksa i kod drugih firmi koje angažuju strane radnike.

U preduzeću ističu da su se radnici iz Turske dobro snašli.

„Oni su vrijedni, vrijedno rade, poštuju radnu disciplinu, a uklopili su se dobro u radnu i društvenu sredinu. To je narod koji je nama sličan. Naučili su pomalo i jezik i dobro komuniciraju“.

Od izvora iz poslovne zajednice saznali smo da je jedna firma angažovala radnike iz Indije. Plaćeni su oko 800 KM mjesečno uz dva obroka i smještaj, a ponekad rade i šest dana sedmično (što je vjerovatno moguće zbog neuređenost ove oblasti).

Problem dozvola

Teško je saznati pravi broj stranaca koje je muka natjerala da napuste svoje zemlje i komad hljeba zarade u BiH.

Postupak za izdavanje dozvola je spor i jako dugo se čeka na papirologiju. U proces su uključeni entitetski zavodi za zapošljavanje, vlade i nadležne krovne agencije i na kraju Savjet ministara. 

Zavod za zapošljavanje RS povećao je kvotu radnih dozvola za 2022. godinu na 1.400, a na godišnjem nivou, tvrde poslodavci, bilo bi potrebno još 400 radnih dozvola.

Nepalci tražili veću platu

U Udruženju tekstila, kože i obuće u okviru Privredne komore RS saznali smo da postoji zainteresovanost radnika iz azijskih zemalja za poslove u obućarskoj i tekstilnoj industriji RS. Jedno preduzeće je odbilo ponudu agencije koja je nudila radnike iz Nepala jer cijena rada koju su tražili bila previsoka.

U prošloj godini u BiH je izdato 2.638 radnih dozvola stranim državljanima iz Turske, Srbije, Albanije, Bangladeša, Sjeverne Makedonije i Hrvatske.

U Republici Srpskoj nedavno su usvojene dopune Zakona o zapošljavanju stranih državljana koje bi trebalo da ubrzaju postupak zapošljavanja stranaca. 

Nedavno je u medijima odjeknula izjava vlasnika preduzeća "Ćosićpromex" iz Usore Mije Ćosića koji je rekao da je uvezao 100 radnika iz Turske i da će ih "platiti 1.000 evra" jer su mu potrebni stručnjaci metalske struke. Međutim, Ćosić je napomenuo da je velika prepreka za dovođenje stranih radnika "priprema radno-pravne dokumentacije" i tvrdi da zbog svega više od 50 do 70 posto ljudi koji su došli privremeno raditi u BiH, rade na "na crno".

Kvalitet života

Prosječna mjesečna plata u Indiji, prema dostupnim podacima na internetu, iznosi oko 790 KM, a u Turskoj oko 850 KM.

Prema podacima Agencije za statistiku BiH, prosječna mjesečna neto plata po zaposlenom u BiH za maj 2022. godine iznosila je 1.106 KM

Bosna i Hercegovina je na sajtu Numbeo koji prikuplja podatke o kvalitetu života, na 44. mjestu na svijetu. Indija je četiri mjesta ispod, a Turska na 54. poziciji.

Povezuano

Još iz INFO

Komentari 2

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Kebab

Domaćeg radnika koji pristane da radi ispod 1000 maraka treba ubiti. Nije dovoljno što ga ponižava poslodavac na poslu, nego sada se i ovako pose*e na glavu svima, dovodeći neke poluglupe divljake dajući im smještaj i hranu. Idi narode, ugrij se u Njemačkoj

Ja sam

Čekaj malo, nije mi nešto jasno.... Strancima daju 800-900 KM plate i još plus hrana i smještaj? A našim radnicima na 800KM plate ne daju ni topli obrok ni za prevoz? Zanimljivo.....

MONDO REPORTAŽE