• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Političari u BiH sebi povećali plate, neki odlučili da novac poklone u humanitarne svrhe

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Budžetom koji je usvojen juče u Parlamentarskoj skupštini BiH predviđeno i povećanje plata državnim službenicima-političarima što je izazvalo brojne reakcije u bh. javnosti.

 Političari sebi povećali plate Izvor: Fena/Almir Razić

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH usvojio je juče u drugom čitanju Prijedlog zakona o budžetu institucija i međunarodnih obaveza BiH za ovu godinu, koji će biti upućen Domu naroda.

Prijedlog budžeta je podržan bez uloženih amandmana.

Za povećanje glasao je 21 poslanik, protiv je bilo 8, a suzdržano četvoro. Iz RS je šest poslanika glasalo "za", niko nije bio protiv, suzdržano je troje, ali petoro nije bilo prisutno.

Za su glasali poslanici SNSD, HDZ, SDA i DF.

Prije bilo riječi da će one biti povećane samo za vojnike, policajce i druge državne službenike čije su plate niske, ali ispostavilo se da se odnosi i na političare.

Plate se primarno povećavaju političarima za oko 500 KM, a prosječnom graničnom policajcu ili vojniku za 70 do 80 KM.

Poslanik ''Naše stranke" BiH Damir Arnaut je istakao da to povećanje dolazi od naplate akciza na gorivo zbog čega određeni poslanici ne žele da se te akcize smanje.

"SDA-HDZ-SNSD-DF-Željko Komšić usvojili su budžet kojim se plate dižu za 100 miliona, naknade 11 miliona, putni troškovi 3,6 miliona, telefoni milion. Plate se političarima dižu za 500 KM mjesečno, a vojnicima i policajcima 80 KM mjesečno. Ovo je najnemoralniji budžet u istoriji njihovog nečasnog vladanja koje će završiti ove godine. U situaciji kada sve zemlje u regionu usvajaju mjere za olakšanje enormnog rasta cijena goriva u BiH nema takvih mjera i ovakvo stanje će očito ostati najmanje do oktobra", smatra Arnaut.

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Bakir Izetbegović najavio je da će cjelokupan iznos za koji će biti uvećana njegova primanja u Domu naroda nakon usvajanja Budžeta usmjeriti u humanitarne svrhe.

Predsjednik PDP, Branislav Borenović kaže da je vladajuća koalicija, bez imalo stida, dodala milionske iznose za funkcionerske troškove.

"Dok narod, najčešće sa niskim primanjima trpi i povećanje cijene goriva, oni su dodali sebi 3,6 miliona KM za putne troškove, koje im taj isti narod plaća. Ionako visoke plate koje imamo, podigli su za 500 KM, a ukupno za plate i naknade u zajedničkim institucijama utrošiće dodatnih 110 miliona KM, u šta ulazi i povećanje plata i članovima njihovih kabineta. U isto vrijeme, vojnicima i policajcima se plate uvećavaju za tek 80 KM. Ne smijemo zaboraviti da će narod dati dodatnih milion KM za troškove telefona funkcionerima", rekao je Borenović.

Borenović kaže da javnost mora znati ko je sve glasao za ova sramna povećanja:

"Mi iz PDP-a za takav budžet nismo, niti bi ikada mogli glasati. Sramota je. A što se mene lično tiče, ovu sramnu povišicu ne mogu prihvatiti, već sam pozvao gospodina Miroslava Subašića iz Mozaika prijateljstva i obavijestio ga da ću to uplaćivati za Javnu kuhinju “Obrok ljubavi” u Banjaluci u kojoj on sa divnim humanim ljudima svakodnevno godinama pomaže i hrani ugrožene ljude", poručio je Borenović.

(Mondo)

Još iz INFO

Komentari 3

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

J8

Za lijekove sebi dali i svojoj familiji

Mrgud

I sta reci na sve ovo..

Vetgo

@Mrgud Katastrofa

MONDO REPORTAŽE