• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nakon gromoglasnih "prijetnji": U Vladi Srpske samo jedan otkaz zbog nedolaska na posao

Autor Nikolina Damjanić

U republičkim institucijama, ustanovama i preduzećima u Srpskoj dosad je otkriven samo jedan slučaj u kome je zaposleni u ministarstvima primao platu, a nije dolazio na posao.

 Broj otkaza radnicima iz republičkih institucija  Izvor: Slaven Petković, mondo.ba

Kako su "Nezavisne novine" i ranije izvještavale, jedini koji se može "pohvaliti" ovom činjenicom bio je radnik u Ministarstvu za naučno-tehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske.

To je informacija poznata još od početka ove godine, a kako su saopštili iz ovog ministarstva, nije bilo više neradnika.

"U Ministarstvu je evidentiran jedan slučaj radnika koji nije dolazio na posao. Nakon što je utvrđeno da ne dolazi na posao, istom radniku je prestao radni odnos u Ministarstvu", rečeno je za "Nezavisne novine".

Kada je pokrenuta ova inicijativa od strane premijera i predsjednika i kada se prijetilo objavom imena onih koji su plaćeni za nerad, u centru pažnje bilo je Ministarstvo porodice, omladine i sporta RS.

Tada se spekulisalo da postoji veći broj radnika koji su na ovaj način zloupotrebljavali svoje obaveze, ali je ubrzo to demantovano. Iz resora Selme Čabrić sada poručuju da u Ministarstvu nije bilo slučajeva da su zaposleni, bez opravdanja, izostajali s posla i u tom periodu primali platu.

"Bilo je nekoliko zaposlenih koji su duži period odsustvovali s posla, ali za to postoji uredna medicinska dokumentacija, jer je riječ o najtežim dijagnozama i malignim oboljenjima, a zakon predviđa isplatu pune plate u takvim slučajevima", rečeno je iz Ministarstva.

U Ministarstvu nema zaposlenih koji su neopravdano izostajali s posla, a da su pri tome redovno primali platu, glasi odgovor na naša pitanja iz preostalih 14 ministarstava u Vladi RS.

Iz Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS podsjećaju da su oni još 27. decembra 2022. godine uputili dopise svim javnim zdravstvenim i ustanovama socijalne zaštite, a čiji je osnivač Republika, kojim traže pismeno izjašnjavanje odgovornih - rukovodilaca o svima koji se vode kao zaposleni, a koji se ne pojavljuju i ne dolaze na svoja radna mjesta.

"Sve ustanove dostavile su odgovore u kojima je navedeno da u ustanovama nema lica koja su u radnom odnosu, a koja ne dolaze na radna mjesta. Navedene informacije su dostavljene u Kabinet predsjednika Vlade RS", kazali su.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova, pored odgovora da nije bilo ovakvih slučajeva i da, "ukoliko bi i došlo do neopravdanog izostajanja lica sa posla, Ministarstvo postupa u skladu sa zakonima i podzakonskim aktima, te ista bez odlaganja sankcioniše".

Sva ministarstva konstatovala su da se uredno sprovode svi zakoni Republike Srpske po ovom osnovu te da se neće dozvoliti nikakve nepravilnosti u radu.

A dok su iz 16 ministarstava u Vladi Srpske konačno objelodanili da trenutno nemaju neradnika, još nema informacije koja se odnosi na spisak neradnika u javnim ustanovama i institucijama u Republici Srpskoj.

Podsjećanja radi, iz Vlade Srpske je početkom 2023. godine saopšteno da je raskinut radni odnos sa više od 20 zaposlenih u institucijama Republike Srpske i javnim preduzećima, a da se provjeravaju na desetine anonimnih prijava.

"Vlada RS je uručila otkaz zaposlenima u preduzećima 'Pošte Srpske', RiTE 'Ugljevik', RiTE 'Gacko', 'Elektrobijeljina', 'Hidroelektrane na Drini' i 'Elektrokrajina' Banjaluka", naveli su tada iz Vlade RS.

(Nezavisne novine/MONDO)

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE