Ekonomija

Nema većih problema u prometu roba s Italijom

Autor mondo.ba

U Privrednoj komori Republike Srpske kažu u trgovinskoj razmjeni između RS i Italije za sada nema drastičnih promjena i većih problema i apeluju da se ne stvara panika neprovjerenim informacijama.

Izvor: Guliver/GettyImagesPlus/iStock/Smederevac

"Nema nikakvih većih poteškoća kada je u pitanju prevoz roba kroz Italiju, odnosno iz Italije u naš region, ali kamioni imaju preporuku da se ne zaustavljaju osim kada to nije neophodno. Ima malo problema na granici na ulasku u Hrvatsku zbog dodatnih kontrola i moguće da je zbog toga dođe do probijanja rokova," kaže portparol Privredne komore RS Vladimir Blagojević.

On napominje da je situacija specifična jer se mijenja iz sata u sat, ali apeluje da se informacije provjere kako se ne bi paušalnim ocjenama i komentarima stvarala panika.

"Kontaktirao sam preduzeća koja posluju sa Italijom i za sada nema drastičnih promjena i nema većih problema u prometu roba sa tom zemljom,'' kaže Blagojević.

Italija je drugi po važnosti spoljnotrgovinski partner Republike Srpske, a obim robne razmjene sa Italijom je ukupno 1,3 milijarde KM. Od toga se 568 miliona odnosi na izvoz u Italiju, a 713 na uvoz.

Brojni mediji juče su objavili informaciju da su brojni kamioni iz RS (i BiH) blokirani u Italiji, ali u Privrednoj komori to demantuju. U ovoj zemlji je zbog situacije sa virisom korona proglašen karantin na cijeloj teritoriji.