Ekonomija

Turističke agencije u RS nudiće klijentima zamjenska putovanja

Autori mondo.ba Bojana Živanić

Klijentima koji su već rezervisali putovanje, a ne postoji mogućnost njihove realizacije će biti ponuđena zamjenska putovanja, kada se za to stvore uslovi, kazao je predsjednik Područne Privredne komore, Goran Račić.

Ilustracija
Izvor: Guliver/Getty images/iStock/Jeff Manes

"Građanima koji ne realizuju zamjensko putovanje do kraja 2021. godine će biti vraćen avans koji su uplatili prilikom rezervacije. A  u ovom trenutku ne postoji mogućnost da turističke agencije svim građanima vrate novac jer bi većina njih otišla u stečaj," rekao je Račić, te dodao da je bilo potrebno napraviti kombinaciju u kojoj bi bili zadovoljni i korisnici i turističke agencije.

Velibor Babić, predsjednik  Skupštine ATARS-a (Asocijacije turističkih agencija Republike Srpske) kazao je da su ljudi navikli da već početkom godine uplaćuju putovanja kako bi sebi što povoljnije obezbjedili dobar aranžman.

"Nije moguće tu količinu novca vratiti ljudima. Želimo da obavijestimo građane da su njihovi novci sigurni i da smo našli način da njihova putovanja zadržimo i da im ponudimo zamjenska putovanja kada se za to stvore uslovi. Postoji i mogućnost i zamjene destinacije," istakao je Babić.

Kazao je da je vrijednost nerealizovanih aranžamana oko 180 miliona evra je zajedno na tržištu Republike Srpske i Srbije.