Ekonomija

Prihvaćena inicijativa Vlade RS o izmjeni Zakona o akcizama BiH

Autor SRNA

Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH prihvatio je inicijativu Vlade Republike Srpske i pokrenuo dalju proceduru usvajanja izmjene Zakona o akcizama BiH na uvoz alkohola koji se uvozi kao repromaterijal.

Izvor: Mondo/Željko Svitlica

Vlada Republike Srpske je na inicijativu Ministarstva finansija Republike Srpske na sjednici Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje /UIO/ pokrenula izmjene Zakona o akcizama BiH na uvoz alkohola koji se uvozi kao repromaterijal, kako bi se izašlo u susret proizvođačima dezinfekcionih proizvoda koji u potpunosti zavise od uvoza, saopšteno je iz Biroa Vlade za odnose sa javnošću.

Na ovaj način bi se olakšalo poslovanje privrednim subjektima, među kojima je i preduzeće "Euro lab", a građanima bi bilo omogućeno lakše pridržavanje preporučenih zdravstvenih mjera, tako što se na uvoz i isporuku alkohola od strane obveznika domaće akcize u BiH koji će se koristi za dezinfekciju ili kao repromaterijal u proizvodnji sredstava za dezinfekciju ne plaća akciza, pojasnili su iz Ministarstva finansija Republike Srpske.

Predloženom izmjenom Zakona ujedno bi se stvorile nove pretpostavke za poboljšanje uslova likvidnosti za uvoznike i proizvođače alkohola za svrhe proizvodnje lijekova i ili u medicinske svrhe, kao i etil alkohol koji se koristi kao repromaterijal u proizvodnji sredstava za čišćenje i pranje, kozmetičkih proizvoda i ostalih proizvoda na koje se ne plaća akciza, ističe se u saopštenju.

U saopštenju se dodaje da su obustavljene sve prinudne naplate Uprave za indirektno oporezivanje prema preduzeću "Euro lab".