• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Na listi BiH i Srbija: Usvojeni prijedlozi o trgovinskim olakšicama za 20 zemalja

Autor SRNA

Evropska komisija usvojila je danas paket prijedloga za povećanje trgovine između EU i 20 susjednih zemalja, među kojima su BiH i Srbija, s ciljem bržeg oporavka od ekonomskih posljedica pandemije kovid 19.

 Na listi BiH i Srbija: Usvojeni prijedlozi o trgovinskim olakšicama za 20 zemalja Izvor: MONDO/Samir Cacan

U saopštenju Komisije navodi se da će prijedlozi modernizovati preferencijalne trgovinske sporazume sa 20 zemalja iz panevropsko-mediteranske regije /PEM/.

Osim Srbije i BiH, prijedlozima se dopunjavaju i bilateralni sporazumi EU sa Islandom, Lihtenštajnom, Norveškom, Švajcarskom, Farskim Ostrvima, Turskom, Egiptom, Izraelom, Jordanom, Libanom, Gruzijom, Moldavijom, Ukrajinom, Albanijom, Sjevernom Makedonijom i Crnom Gorom, kao i posebno sa Palestinom i samoproglašenim Kosovom.

Evropski komesar za ekonomiju Paolo Đentiloni izjavio je da je neophodno omogućiti trgovinsku i ekonomsku aktivnost između EU i 20 susjednih zemalja, kao i to da se promoviše regionalna integracija.

"To će pomoći i državama kao što je Liban da se oporave i obnove, a u isto vrijeme će podržati evropske kompanije u pristupu novim tržištima", istakao je Đentiloni.

Iz Komisije podsjećaju da roba sa preferencijalnim porijeklom ispunjava uslove za uvoz s nižim stopama carine ili čak nultom stopom, u zavisnosti od povlaštenog tarifnog tretmana.

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE