Ekonomija

Petričević: Za ublažavanje štete u privredi izdvojeno 81 milion KM

Autor SRNA

Ministar privrede i preduzetništva RS, Vjekoslav Petričević izjavio je da je za ublažavanje pandemije virusa korona je do sada izdvojeno 81 milion KM.

Izvor: Vlada RS

Petričević je, kako prenosi Srna,  istakao da su mjerama Vlade Srpske za podršku privredi obuhvaćene sve djelatnosti koje su direktno ili indirektno pretrpjele i još trpe posljedice pandemije, te dodao da će podrška biti nastavljena do kraja godine.


“Osim pomoći koja se izdvaja iz Kompenzacionog fonda, posebnom kreditnom linijom Vlade Republike Srpske koja se plasira putem Garantnog fonda, privrednim subjektima je olakšan pristup finansijskim sredstvima za povratak poslovnim aktivnostima nakon višemjesečne pauze i blokade”, pojasnio je Petričević.

On je naglasio i da je bankarski sektor u Republici Srpskoj iskazao veliko povjerenje u državne institucije, pa su do sada potpisani ugovori sa 11 banaka i mikro-kreditnih organizacija iz Garantnog programa.

“Vlada Republike Srpske je formiranjem Garantnog programa još jednom pokazala
razumijevanje za potrebe i probleme privrede, kako bi se u narednom periodu postigli što bolji efekti za ublažavanje posljedica pandemije virusa korona”, rekao je ministar privrede i preduzetništva Republike Srpske Vjekoslav Petričević.