SMRTNA KAZNA

Uzaludni apeli: Tramp potpisao dekret za deveto pogubljenje

Autor Vesna Kerkez

Osuđeni je pogubljen juče zbog zločina koji je počinio kao tinejžder, pre 22 godine

Izvor: Printscreen/Twitter/ Jasmin is 13 pog champ :D

Brendon Bernard, afroamerikanac koji je, 1999. godine, tek što je napunio 18 godina učestvovao u dvostrukom ubistvu u Teksasu, pogubljen je smrtonosnom injekcijom u federalnom zatvoru.

Uzaludni su bili apeli poznatih ličnosti i brojni pokušaji da se izvršenje najteže kazne odloži i ponovo razmotri. Aktuelni predsjednik SAD, Donald Tramp, suprotno običajima dobre prakse da ovakve odluke prepusti nasljedniku, potpisao je dekret za Bernardovo pogubljenje.

To je rekordna, deveta smrtna kazna u vrijeme Trampovog mandata, odnosno, otkako je Ministarstvo pravde ljetos nastavilo egzekucije posle 17 godina pauze na federalnom nivou. U decembru su u planu još četiri pogubljenja, među kojima se nalazi i jedna žena. Ona će biti prva pogubljena žena u posljednjih sedamdeset godina.

Neposredno pred pogubljenje, Brendon je imao priliku da razgovara sa porodicama žrtava njegovog zločina, a iskoristio ju je da bi im se izvinio.

"Žao mi je. To su jedine riječi koje u potpunosti odražavaju kako se osjećam i kako sam se osjećao tog dana" kazao je Bernard.

Majka ubijenog je poručila da ju je izvinjenje dirnulo.

"Izvinjenje i kajanje su pomogli da izliječim svoje srce. Mogu da kažem - opraštam im", rekla je.

(Mondo)