Svijet

Tramp nominovan za Nobelovu nagradu za mir

Autor Vesna Kerkez

Estonski član Evropskog parlamenta Jak Madison kandidovao je bivšeg predsjednika SAD Donalda Trampa za Nobelovu nagradu za mir.

Izvor: Tanjug/AP/Dario Lopez-MIlls

Madison je izjavio da je Tramp prvi predsjednik SAD u posljednjih 30 godina tokom čijeg mandata Amerika nije započela nijedan rat.

"Pored toga, potpisao je mirovne sporazume na Bliskom istoku koji su pomogli obezbjeđivanju stabilnosti i mira u tom regionu", rekao je Madison, aludirajući na Trampov prijedlog mirovnog sporazuma za okončanje sukoba Izraela i Palestinaca, kao i na ulogu posrednika prilikom postizanja sporazuma o normalizaciji odnosa Izraela i Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Estonski političar naglasio je da je nominaciju predao 120 minuta prije isteka roka za nominovanje, iskoristivši status člana parlamenta.

Mediji naglašavaju da Madison nije bio potpuno u pravu kada je rekao da je Tramp prvi predsjednik SAD u posljednjih 30 godina koji nije započeo rat jer su to u tom periodu učinili bivši predsjednici Džordž Buš stariji 1991. i Džordž Buš mlađi 2003. godine.

Naglašavaju i činjenicu da je bivši američki predsjednik Bil Klinton tokom devedesetih godina prošlog vijeka umiješao SAD u rat u BiH, a bivši predsjednik Barak Obama u građanski rat u Libiji 2011. godine.

Posljednji predsjednik SAD koji zaista nije umiješao Ameriku u bilo kakav sukob bio je Džimi Karter prije 40 godina.

(Srna)