Svijet

Globalna akcija protiv mafije: Uhapšeno više od 800 kriminalaca, jedan poznati ''Kavčanin''

Autor Željko Svitlica

Austrija je uhapsila 81 od više od 800 lica u okviru globalne operacije protiv organizovanog kriminala, saopštila je danas Vlada Austrije.

Izvor: MONDO/Bojana Zimonjić Jelisavac

U operaciji američkkog Federalnog istražnog biroa (FBI), policije Australije i Evrope bilo je privođenja osumnjičenih u Australiji, Aziji, Evropi, Južnoj Americi i Bliskom istoku u vezi sa trgovinom narkoticima.

U Austriji policija je uhapsila osumnjičene u provincijama od Tirola na Alpima na zapadu do Beča. Radi se o pripadnicima različitih grupa, a terete se za različita krivična djela, od trgovine drogom do ubistva.

"Cilj ove operacije bio je da se nanese veliki udarac organizovanom kriminalu i u tome smo uspjeli", rekao je austrijski ministar unutrašnjih poslova Karl Nehamer novinarima, dodajući da su te bande bile uključene širom svijeta u trgovinu drogom i oružjem, ali prije svega u brutalna djela nasilja.

U 67 operacija zaplijenjeno je 35 komada oružja, 707 kilograma droge i 646.000 evra u gotovini.

"Ovdje se posebno radi o međunarodnoj trgovini kokainom, heroinom i marihuanom u veoma velikim količinama", rekla je Nina Buseka, portparol tužilaštva Beča na konferenciji za novinare.

U okviru operacije u kojoj su bandama prodati šifrovani telefoni koje su službe bezbjednosti mogle pratiti, austrijska policija zaplijenila je 30 kilograma kokaina, 26 kilograma heroina, 261 kilograma smole kanabisa i 390 kilograma marihuane, rekao je generalni direktor za javnu bezbjednost Franc Ruf.

Jedan od uhapšenih je lider kriminalne grupe za kojim se traga zbog tri ubistva u Srbiji, a krio se u Grčkoj i Turskoj prije nego što je proveo nekoliko dana u Beču, rekao je Ruf.

Uhapšen je i državljanin Srbije koji se tereti za međunarodnu trgovinu drogom, a takođe je osumnjičen za ubistvo u Srbiji. 

Kasnije je saopšteno da je uhapšen Dario Ðorđević zvani "Dekster" koji je tražen u Srbiji za trostruko ubistvo.

"On je bio tek par dana u Beču, a prethodno se krio u Turskoj i Grčkoj. Kod njega je nađeno 10 kilograma narkotika", rekao je Ruf dodajući da se radi o vođi ove bande.

Takođe je prenio da je riješena i jedna otmica u Srbiji, podsjećajući na slučaj jednog državljanina Srbije koji je otet i zlostavljan u Beču zbog duga u visini od 2.000 evra.