Svijet

CNN-ova reporterka iz Kabula: Na ulici nema žena, najviše se prodaju burke

Autor Vesna Kerkez

"Ovdje je sve manje mjesta za žene, njihova prava postaju marginalizovana"

Izvor: CNN/screenshot

Reporterka CNN-a Klarisa Vord, koja se nalazi u Kabulu kaže da je veliki broj stanovnika ovog grada zabrinut i uplašen.

"Talibani su rekli da se svi oni koji su radili za vladu mogu danas vratiti na posao, na ulicama su policajci koji usmjeravaju saobraćaj, a na pijaci na kojoj se nalazim otvoren je veliki broj radnji. Najviše posla ima ova iza mene koja prodaje burke. Zabrinuti očevi, muževi, braća i sinovi dolaze da ih kupe za žene u svojoj porodici, u strahu od nasilja ako ih na ulici vide nepokrivene. Ova pijaca je velika i tu je mnogo ljudi, ali vidim samo jednu ženu u daljini. Većina ih je kod kuće, boje se da izađu", kaže Klarisa Vord.

Ona ističe da, uprkos tome što talibani neprestano ponavljaju da će žene moći da se školuju i da rade, nije uvjerena u to.

"Ovdje je sve manje mjesta za žene, njihova prava postaju marginalizovana. Jedan od talibana  mi je u intervjuu rekao da šerijat od žena zahtijeva da pokrivaju ruke i lice. Ipak, želim da naglasim da su prema meni i kolegama do sada bili ljubazni i nisu tražili da nosim burku. Poželjeli su nam dobrodošlicu i rekli da možemo da nastavimo da radimo", kaže reporterka.

Dodala je da konzervativnu odjeću, koja pokriva sve sem lica i ruku, nosi jer ne želi da upada u oči.

"Priča nije o meni nego o ovome oko mene - Avganistancima i o tome kako se snalaze u ova očajna, strašna i nesigurna vremena", dodala je.

Vard dodaje da tamošnje žene s razlogom ne vjeruju garancijama bezbjednosti talibana, jer su tu lekciju naučile za vrijeme njihove prijašnje vladavine.

"Sad je momenat da talibani istupe i dokažu da zaista misle kada kažu da će prava žena biti zaštićena", dodala je novinarka.

Cijeli prilog pogledajte ovdje:

(MONDO)