Svijet

Njemačka konačno dobija novog kancelara: Olaf Šolc objavio da uskoro započinje mandat, Merkelova ide u istoriju

Autor Dragana Božić

Lider Socijaldemokrata Olaf Šolc objavio je da je postigao dogovor o preuzimanju mjesta njemačkog kancelara. On je naveo da sutra počinju pregovori sastavu nove vlade sa Zelenima i Slobodarskom partijom.

Izvor: YouTube/Printscreen/DW News

Šolc u kratkom saopštenju, napisao: "Sutra kreće".

Zatim je dodao da se nada da će većinska vlada uskoro biti formirana.

"Građani su dali nalog SPD da uspostavi vladu, a na nama je da to realizujemo", naglasio je Šolc.

Istakao je da se radi o napretku Njemačke, da nova vlada mora sprovesti ekonomsku i industrijsku modernizaciju i pojačano se bori protiv klimatskih promjena.

"To je ono o čemu ćemo razgovarati", najavio je Šolc.

Razgovori će se održati sutra od 11 do 17 sati u "Sititjubu" na berlinskom Sajmu, saopštila je SPD. Podsjetimo, partija Zelenih potvrdila je ranije danas da želi da započne razgovore sa Socijaldemokratskom partijom Njemačke (SPD) i liberalnom strankom Slobodnih demokrata (FDP) o formiranju nove koalicione vlade poslije parlamentarnih izbora održanih prošlog mjeseca.

Kopredsjednik Zelenih Robert Habek rekao je novinarima da njegova stranka predlaže FDP-u da se zajednički obrate SPD-u, a zatim da pređu iz faze preliminarnih pojedinačnih pregovora u zajedničke razgovore, prenosi Rojters.

"Ovo je za sada prijedlog za FDP. Hajde da vidimo kako će oni na njega reagovati", poručio je Habek.

On je napomenuo i da Zeleni nakon pojedinačnih pregovora imaju značajne razlike i sa FDP i sa SPD, ali da o mnogim stvarima još nije razgovarano. Tri strane su se već sastajale, ali još nisu održale ni jedan trostrani razgovor, a Socijaldemokrate vicekancelara Olafa Šolca, koji su tijesno pobijedili na izborima, već su u nedjelju iskazali spremnost za prelazak na zajednicke koalicione razgovore sa dvije manje stranke.

Njemačka kancelarka Angela Merkel, na vlasti od 2005. godine, povući će se poslije formiranja nove vlade.

(MONDO)