Svijet

Putin se ponaša kao Milošević devedesetih: Politički analitičar o "kontriranju" Rusije NATO savezu

Autor Vesna Kerkez

Predsjednik RF Vladimir Putin se ponaša kao bivši predsjednik Savezne Republike Jugoslavije Slobodan Milošević, mišljenje je političkog analitičara.

Izvor: YouTube/Printscreen/Ruptly/Profimedia

Politički analitičar Aleš Maver pričao je o Putinu i njegovim navodnim namjerama da napadne Ukrajinu za slovenački portal "Siol", i uporedio ruskog lidera sa Slobodanom Miloševićem.

Maver tvrdi da Putin želi da "popravi geopolitičku ravnotežu u korist Rusije".

"Vjerujem i nadam se da je stvarni napad manje vjerovatan. Čak je i Putin, za kojeg su mnogi ustanovili da je sličan Slobodanu Miloševiću devedesetih, osim što je Srbija bila čisto regionalna prijetnja, svjestan je da bi sa tako nečim prešlo apsolutnu crvenu liniju i pokrenuti proces koji bi bio potpuno nepredvidiv", smatra Maver.

"On je svjestan raskola u Zapadnoj alijansi i nespremnosti da se preduzme ozbiljne akcije u podršci postsovjetskim zemljama. Želio bi da natjera Alijansu da ne ulazi u NATO - Ukrajinu, Gruziju, Moldaviju i druge postsovjetske zemlje. U drugoj fazi, Putinov cilj je da de fakto poništi čak i rezultate proširenja NATO-a na istok od 1999. nadalje, barem simbolično vraćajući ruski uticaj na bivši sovjetski "planetarni" sistem“, dodao je Maver.

(MONDO)