Svijet

Ukrajina dala Rusiji rok od dva dana da objasni vojne aktivnosti na granici

Autor Vesna Kerkez

Ukrajina je zatražila od Rusije objašnjenje u roku od 48 sati o njenim "vojnim aktivnostima" u oblastima u blizini granice ove dvije zemlje.

epa09746525 A handout photo made available by the National Guard press service shows the servicemen of the National Guard of Ukraine take part in tactical and special exercises within the command-staff exercises in a village near Shostka, northern Ukraine, 09 February 2022 (issued on 11 February 2022). The military command-staff exercises Zametil'-2022 (Snowstorm-2022) on the management of groups of troops during hostilities is started in Ukraine and will be held on locations of different regions of Ukraine along one month. EPA-EFE/OLEKSANDER YESMANCHUK HANDOUT HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES
Izvor: OLEKSANDER YESMANCHUK HANDOUT/NATIONAL GUARD PRESS SERVICE

To je u petak izjavio ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitrij Kuleba, prenosi Tanjug.

Kuleba je na Tviteru rekao da je Kijev zvanično pokrenuo mehanizam smanjenja rizika u skladu sa stavom III Bečkog dokumenta i zatražio od Moskve da pruži detaljna objašnjenja o vojnim aktivnostima u oblastima blizu teritorije Ukrajine i na Krimu.

On je rekao da Rusija ima 48 sati da odgovori.

“U slučaju da ne bude odgovora ili da on bude nedovoljan ili nebitan, Ukrajina će se obratiti Rusiji, kao i drugim državama potpisnicama Bečkog dokumenta, kako bi se održao vanredni sastanak na kojem će Rusija morati da pruži objašnjenje”, naveo je Kuleba.

(MONDO/Agencije)

Tagovi