Svijet

Evropski parlament dao preporuku da Ukrajina dobije status kandidata za EU

Autor Vesna Kerkez

Evropski parlament preporučio je danas da Ukrajina dobije status zemlje kandidata za članstvo u Evropskoj uniji, objavio je ukrajinski parlament.

epa09793736 Members of the European Parliament show their support to Ukraine during an extraordinary Plenary session debating on the 'Russian aggression against Ukraine' at the European Parliament in Brussels, Belgium, 01 March 2022. MEPs will debate 'Russia's invasion of Ukraine' and vote on a related resolution. EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ
Izvor: STEPHANIE LECOCQ/EPA

"Istorijska odluka", dodaje se uz objavu na fejsbuk nalogu parlamenta.

Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen izjavila je danas na sjednici Evropskog parlamenta da se u Ukrajini odvija sukob između vladavine zakona i vladavine oružja, između demokratija i autokratija i između poretka zasnovanog na pravilima i sveta "ogoljene agresije".

Ocijenila je da je riječ ne samo o sudbini Ukrajine, već i "našoj sudbini".

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski ranije je potpisao zahtjev za članstvo u Evropskoj uniji "po novoj proceduri", a danas je pozvao Brisel da "dokaže" da je sa Ukrajinom, dok se ona opire invaziji Rusije.

Evropski parlament usvojio je sa 637 glasova za, 13 glasova protiv i 26 uzdržanih Rezoluciju kojom se najoštrije osuđuje "nelegalna, ničim izazvana i neopravdana vojna agresija i invazija Ruske Federacije na Ukrajinu", javlja Tanjug.

Rezolucijom Evropski parlament poziva EU da proširi sankcije protiv Moskve, izdvoji dodatne "milijarde evra" za pomoć Ukrajini i počne proces davanja kandidatskog statusa Ukrajini za članstvo u EU.

Evroparlamentarci su skrenuli pažnju i na ulogu Rusije na Zapadnom Balkanu i ukazali da neusklađivanje Srbije sa snakcijama EU šteti njenom pristupnom procesu.

(MONDO/Agencije)