Svijet

Bacio tortu na Mona Lizu: Prerušen u ženu Iskočio iz invalidskih kolica, pa remek djelo zamazao šlagom (VIDEO)

Autor Dušan Volaš

Počinioca, za koga se ispostavilo da je mladić sa perikom, obezbeđenje je brzo privelo.

Izvor: Twitter/Printscreen/Sara Algaba Maye

Muškarac prerušen u stariju ženu napao je u nedjelju kultnu sliku "Mona Lize" u Luvru u Parizu, bacivši parče torte na nju, prenio je RT.

Ljubitelji umetnosti u muzeju bili su šokirani nakon što je jedna starija žena iznenada iskočila iz invalidskih kolica, pojurila ka remek djelu Leonarda da Vinčija i šlagom za tortu.

Tako se na društvenim mrežama pojavio snimak na kome se vidi da je zaštitno staklo ispod koje se nalazi remek-djelo premazano šlagom. 

Počinioca, za koga se ispostavilo da je mladić sa perikom, obezbjeđenje je brzo privelo. Dok su ga stražari izvodili iz prostorije, on je viknuo na francuskom: "Mislite na Zemlju. Ima ljudi koji uništavaju Zemlju. Razmislite o tome... Svi umjetnici, mislite na Zemlju. Zato sam to uradio. Treba misliti na planetu". Njegov identitet i razlozi čina nisu saopšteni.

Portret Mona Lize, koji je Leondardo da Vinči kreirao između 1503. i 1519. godine, nikada nije bio u realnoj opasnosti jer je zaštićen debelim neprobojnim staklom. Staklo je postavljeno nakon incidenta 1956. godine kada je donji dio umjetničkog djela ozbiljno oštetio vandal, koji je sliku polio kiselinom.

(MONDO)