Svijet

Nezadovoljni odlukama: Francuske diplomate u štrajku zbog Makrona (VIDEO)

Autor Dušan Volaš

Francuske diplomate stupile su danas u štrajk prvi put u posljednjih 20 godina zbog nedovoljnog uvažavanja, rezanja budžeta i reformi koje sprovodi predsjednik Emanuel Makron, a za koje oni smatraju da će naškoditi globalnom položaju Francuske.

Izvor: Twitter/Screenshoot

Stotine članova diplomatskog osoblja u zemlji i inostranstvu, uključujući pojedine ambasadore, uključilo se u štrajk, koji su inicirali mlađi službenici Ministarstva spoljnih poslova.

Mnogi su izrazili podršku protestu na društenim mrežama.

"Odbrana interesa Francuske i služenje Francuskoj nisu improvizacija. Nema sumnje da nam je potrebna reforma i jačanje naše diplomatije, ali ne njeno brisanje", rekao je jedan diplomata sa karijerom od 18 godina.

Štrajkači se protive Makronovoj reformi strukture karijera diplomata. Oni su zabrinuti i zbog smanjenja budžeta i pada broja zsposlenih u diplomatiji za oko 20 odsto 2007. godine.

"Postoji zamor u svjetlu nastavka pritiska od međunarodnih i evropskih vijesti, što znači da se od nas uvijek traži da radimo više, a sa manje sredstava", rekao je visokorangirani diplomata u Parizu.

SRNA