Svijet

Zatvoreno nebo iznad Njemačke, očekuju se poremećaji letova širom Evrope

Autor Dragana Božić

U pitanju je problem sa softverom u kontrolnom centru Langen.

Izvor: Profimedia

Tehnički problemi u njemačkoj kontroli leta ograničili su vazdušni saobraćaj u većini dijelova Njemačke, objasnila je portparolka savezne institucije, javlja Bild. Kako prenose, u pitanju je problem sa softverom u kontrolnom centru Langen i radi se na hitnom rješavanju problema.

Centar Langen kontroliše vazdušni prostor u centralnoj Njemačkoj sa važnim aerodromima kao što su Diseldorf, Keln i Frankfurt. Područje se prostire od Kasela do Bodenskog jezera i od francuske granice do Tiringije. Preleti nisu pogođeni jer ih nadziru kontrolori u Centru Karlsrue.

Prema Fraportu, cijeli evropski vazdušni prostor pogođen je zbog ovog problema. U Frankfurtu ima kašnjenja i izolovanih otkazivanja letova, saopštio je u srijedu operater aerodroma.

"Putnici treba da imaju dovoljno vremena za dolazak i da dođu na check-in što je ranije moguće. Pored toga, preporučuje se da unaprijed provjerite status leta. Doći će do kašnjenja u pojedinim operacijama i otkazivanja letova i na aerodromu u Frankfurtu", naveo je Fraport na svojoj veb stranici.

Firma za kontrolu letenja DFS, čiji kontrolori prate polijetanja i slijetanja na 15 određenih međunarodnih aerodroma u Njemačkoj, se nije oglasila povodom ovog slučaja.

Lufthanza, najveća avio-kompanija na aerodromu u Frankfurtu, saopštila je da je prerano da se kaže koliko će njenih letova biti pogođeno. Na sajtu frankfurtskog aerodroma prikazano je više otkazivanja letova, iako nije naveden razlog.

(MONDO)