Svijet

SZO: Majmunske boginje do sada registrovane kod 35.000 ljudi

Autor Vesna Kerkez

Više od 35.000 slučajeva majmunskih boginja zabilježeno je u 92 zemlje i teritorije, uključujući 12 smrtnih ishoda, saopštio je danas direktor Svjetske zdravstvene organizacije Tedros Adanom Gebrejesus.

epa08747766 Tedros Adhanom Ghebreyesus, Director General of the World Health Organization (WHO), speaks during a visit of the Presidents of the Swiss Federal Chambers, at the World Health Organization (WHO) headquarters in Geneva, Switzerland, 15 October 2020. EPA-EFE/MARTIAL TREZZINI
Izvor: MARTIAL TREZZINI/KEYSTONE

On je na konferenciji za novinare u Ženevi rekao da je prošle sedmice potvrđeno blizu 7.500 slučajeva i da je to rast od 20 odsto u odnosu na prethodnu sedmicu, prenio je TASS.

Većina izvještaja o potvrđenim slučajevima stigla je iz evropskih zemalja i Sjeverne i Južne Amerike.

Tedros je dodao da su zaraženi uglavnom muškarci koji stupaju u seksualne odnose sa muškarcima.

On je preporučio svim državama da se fokusiraju na prevenciju i sprečavanje širenja infekcije "primjenom efikasnih mjera javnog zdravlja, uključujući pojačani nadzor i pažljivo praćenje kontakata zaraženih".

"Vakcine takođe mogu da imaju važnu ulogu u kontrolisanju epidemije, a u mnogim zemljama postoji velika potražnja za vakcinama u pogođenim zajednicama", naglasio je direktor SZO.

Tedros je dodao da su u ovom trenutku zalihe vakcina i podaci o njihovoj efikasnosti ograničeni.

(Srna)