Svijet

Šolc pozvao na proširenje EU: Širenjem na istok svi dobijamo

Autor Vesna Kerkez

Njemački kancelar Olaf Šolc je danas pozvao na širenje Evropske unije, poručivši okupljenim evropskim socijaldemokratima da će time EU ostvariti veći uticaj u globalnoj politici.

Izvor: HANNIBAL HANSCHKE/EPA

Od preuzimanja kancelarske funkcije Šolc je kao prioritet svoje vanjske politike postavio proširenje Evropske unije na zemlje Zapadnog Balkana, ali i istok Evrope. Pitanje proširenja se dodatno aktuelizovanje nakon ruske invazije na Ukrajinu, koja je u međuvremenu postala i kandidat za članstvo.

"Evropska unija s 27, 30, 36 država, tada s više od 500 miliona slobodnih i jednakih građana, može imati još veću snagu u svijetu", poručio je Šolc na kongresu Stranke evropskih socijalista u Berlinu.

"Predan sam proširenju EU-a. To da se Unija nastavlja širiti prema istoku je situacija u kojoj svi mi dobijamo" zaključio je Scholz.

Podsjećamo, prošle sedmice je Evropska komisija predložila zemljama članicama Evropske unije da dodjele Bosni i Hercegovini kandidatski status, a konačnu odluku će donijeti Vijeće Evropske unije u decembru ove godine.

(MONDO)