Svijet

Štajkuju francuski pekari: "Bagete" u ruke pa na ulicu (FOTO)

Autor Vesna Kerkez

Organizatori protesta traže uvođenje maksimalne gornje cijene energenata, a oko hiljadu demonstranata okupilo se na pariškom Trgu Nation i šetalo do zgrade Ministarstva ekonomije Francuske.

Izvor: Esra Taskin/Anadolija

Demonstrantima su se pridružili i predsjednički kandidati sa prošlogodišnjih izbora Žan Lasal i Nikolas Dupon-Aigna.

Osim tradicionalnih francuskih bageta i zastave Francuske, demonstranti su uzvikivali i slogane podrške pekarima i zanatlijama.

Izvor: Esra Taskin/Anadolija

Maketa pogubljenog čovjeka s transparentom na kojem piše “Pekara udario grom“ i otvoreni mrtvački sanduk s kosturom privukli su pažnju na protestima.

U razgovoru s novinarom Anadolije, pekarka iz Soroa Marin Lafi izjavila je da protestuje zbog svojih prijatelja pekara koji nisu mogli platiti svoje račune za struju i plin.

Izvor: Esra Taskin/Anadolija

  Ukazujući da su pekari već morali povećati cijene svojih proizvoda, Lafi je kazala da su trenutne cijene sirovina i struje nezamislive.

“Pekari nisu dobili adekvatnu pomoć od Vlade. Mali privrednici se generalno ne mogu nositi s računima od po nekoliko hiljada evra mjesečno“, kazala je.

Izvor: Esra Taskin/Anadolija

Vlasnik pekare Vilijem Demar, koji je na proteste došao iz Vijena na jugoistoku zemlje, izjavio je da svi poduzetnici u Francuskoj imaju problema s računima za struju, te da od vlade traže gornju cijenu.

Podsjetivši da se francuski bageti nalaze na popisu nematerijalne kulturne baštine UNESCO-a, Demars je rekao da francuska vlada nije prepoznala važnost svojih pekara.

Izvor: Esra Taskin/Anadolija

“Kritikujem evropsko tržište električne energije. Račun, koji je 2022. iznosio oko 35.000 evra, ove će godine, prema procjenama elektroprivrede, premašiti 75.000 evra", istakao je Demars.

(Anadolija)