Svijet

Senator Sanders tvrdi: Sjedinjenim Državama vlada oligarhija milijardera

Autor Željko Svitlica

Američki nezavisni senator, ljevičar, Berni Sanders je izjavio da Sjedinjene Američke Države postaju oligarhija poput Rusije.

Izvor: Twitter/printscreen

To je poručio u intervjuu za "Skaj njuz", dok promoviše svoju nedavno objavljenu knjigu "U redu je biti ljut zbog kapitalizma (It's OK to be Angry About Capitalism)."

"Ljut sam jer u mojoj državi, SAD-u, imamo veću nejednakost u prihodima i bogatstvu nego što smo ikada imali u istoriji naše zemlje. Srednja klasa ima sve niže prihode, radnička klasa se bori da donese hranu na sto, ali milijarderima ide fenomenalno. Postoji veća koncentracija vlasništva u brojnim sektorima, bilo da je riječ o poljoprivredi, medijima, Vol stritu, transportu", ukazao je.

Prema Sandersovim riječima, sve manje velikih korporacija kontroliše ono što se događa u SAD-u.

"U Americi postoji klasa milijardera koja je u stanju dati ogromne količine novca pojedinim kandidatima i dominirati političkim sistemom. Ono što gledamo je nacija koja brzo postaje oligarhija. Govorimo o Rusiji i Putinovoj oligarhiji. Pa u SAD-u također postoji oligarhija", konstatovao je.

Poručio je da knjigom želi podstaći na razmišljanje kako to da američki radnici više rade, a manje zarađuju usljed tehnološkog napretka. Istakao je da se mora osigurati da tehnologija radi za radnika, a ne samo za vlasnike tehnologije.