"Zamrznuti rat"

Može li se rat između Rusije i Ukrajine zamrznuti i šta bi to značilo za ostatak svijeta

Autor Vesna Kerkez

Američki zvaničnici razmatraju mogućnosti da sukob između Rusije i Ukrajine postane zamrznuti rat, koji bi mogao da traje dugo, možda i decenijama i bio bi sličan dešavanjima na Korejskom poluostrvu, piše portal "Politiko".

Izvor: Profimedia

Prema navodima portala, opcije o kojima se vode razgovori unutar administracije američkog predsjednika Džozefa Bajdena obuhvataju niz "potencijalnih linija koje Rusija i Ukrajina neće prelaziti, ali koje neće predstavljati zvanične granice".

"Politiko" ističe da je o ovim opcijama, koje su preliminarne, bilo razgovora u više američkih agencija i Bijeloj kući.

Portal napominje da bi ovaj scenario mogao da na dugoročnom nivou bude najrealističniji dugoročni ishod jer ni Kijev niti Moskva neće nikad priznati poraz.

Zamrznuti sukob, u kojem se pauziraju borbe ali nijedna od strana nije pobjednik niti su saglasne da je rat zvanično gotov, takođe bi mogao biti politički prihvatljiv dugoročni rezultat za Ameriku i druge države koje podržavaju Ukrajinu.

"Politiko" dodaje da bi to značilo i smanjenje borbi i pad troškova za podršku Kijevu a popustila bi i pažnja javnosti prema ratu.

"Planiramo dugoročno, bez obzira da li to izgleda zamrznuto ili otopljeno", izjavio je neimenovani američki zvaničnik, koji dodaje da ovo planiranje pod sve većom pažnjom administracije.

Još dva američka zvaničnika i bivši službenik u Bajdenovoj administraciji potvrdili si da bi produženo zamrzavanje sukoba jedna od mogućnosti za koje se Amerika priprema. 

(Srna)