Svijet

DŽO BAJDEN PUTUJE U EVROPU! Na programu su mu jedan kralj i jedan rat, a ovo mu je KONAČNA STANICA!

Autor Dragana Božić

Američki predsjednik Džo Bajden u nedjelju uveče stiže u London.

Izvor: Profimedia

Predsjednik SAD Džozef Bajden putuje u nedjelju za Evropu, gdje će provesti vrijeme u tri zemlje jačajući savezništva koja su na probi od početka ruske invazije Ukrajine. Pošto u nedjelju uveče stigne u London, Bajden će se sutradan sastati s kraljem Čarlsom Trećim prvi put od kada je krunisan. Slijedi centar putovanja, samit NATO-a u Viljnusu, u Litvaniji. Lideri Alijanse će raspravljati o ratu i revidirati planove za suočavanje s ruskom agresijom, prenosi AP.

Konačna stanica je u Helsinkiju, gdje se očekuje da će Bajden u četvrtak proslaviti proširenje Alijanse Finskom kao najnovijom članicom NATO-a. Njegov savjetnik za nacionalnu bezbjednost Džejk Salivan rekao je da će putovanje "pokazati predsjednikovo vođstvo na svjetskoj sceni". Pogled na Bajdenov dnevni red i pitanja kojima će se baviti pokazuje da Bajden u Londonu u ponedjeljak ima pun raspored sastanaka.

"Uvijek je mnogo tema za razgovor sa Ujedinjenim Kraljevstvom", rekao je Maks Bergman, bivši zvaničnik Stejt departmenta koji vodi Evropski program u Centru za strateške i međunarodne studije. Bajden će razgovarati s premijerom Rišijem Sunakom koga čekaju izbori do kraja sljedeće godine. Njegova Konzervativna partija jako zaostaje za opozicijom u istraživanjima javnog mnjenja.

Bajden će posjetiti kralja u zamku Vindzor, kraljevskoj rezidenciji kod Londona. Bajden nije prisustvovao Čarlsovom krunisanju - umjesto njega je otišla prva dama Džil Bajden, tako da će ovo biti njihov prvi susret od tada. Očekuje se da će razgovarati o klimatskim promjenama, pitanju koje je bilo u fokusu oba lidera, i o tome kako finansirati inicijative za rješavanje tog problema. Bajden će provesti dva dana u glavnom gradu Litvanije koja je domaćin godišnjeg samita NATO-a. On će učestvovati na sastancima sa liderima i održati govor na Univerzitetu u Viljnusu.

Poslije dvije noći u Vilnjusu, Bajden će za Helsinki. To je pomalo "pobjednički krug", ali može biti i podsjetnik na nedovršeni posao. Finska, nordijska zemlja, u aprilu je postala 31. članica NATO-a, okončavši svoju istoriju vojnog nesvrstavanja i demonstrirajući kako ruska invazija na Ukrajinu ima povratne rezultate u Evropi. Bijela kuća Bajdenovu posjetu Helsinkiju najavljuje kao "samit lidera SAD i nordijskih zemalja".

To je mnogo drugačije nego posljednji put kada je predsjednik SAD posjetio Helsinki prije pet godina. Tokom tog putovanja Donald Tramp je održao konferenciju za novinare sa Putinom i odbacio zabrinutost oko ruskog miješanja u Trampovu izbornu pobjedu. A sada Bajden ide u isti grad da pokaže kako je njegova administracija držala liniju protiv Moskve i proširila odbranu Zapada.

(MONDO)