Svijet

Zvaničnici UN u Savjetu bezbjednosti: U Gazi svakog dana gine ili biva povrijeđeno više od 420 djece

Autor Željko Svitlica

U Gazi je u protekle tri sedmice poginulo skoro 3.200 ijece, rekao je danas zvaničnik UN za palestinske izbjeglice Filip Lazarini na sjednici Savjeta bezbjednosti UN.

Izvor: Screenshot

Lazarini je rekao da je veliki broj ljudi poginuo dok je tražio utočište na mjestima koje štiti međunarodno humanitarno pravo.

Izvršni direktor UNICEF-a Ketrin Rasel izjavila je da u Pojasu Gaze svakog dana gine ili biva povrijeđeno više od 420 djece.

"Prava cijena ove najnovije eskalacije mjeriće se životima djece", rekla je Raselova na hitnoj sjednici Savjeta bezbjednosti UN povodom humanitarne situacije u Gazi.

Ona je dodala da je na Zapadnoj obali, uključujući istočni Jerusalim, ubijeno najmanje 37 djece.

"Situacija se iz sata u sat pogoršava. Bez prekida neprijateljstava, plašim se za sudbinu djece u regionu", navela je Raselova.

Ona je pozvala Savjet bezbjednosti da odmah usvoji rezoluciju koja poziva na prekid vatre, zahtjeva da strane omoguće bezbjedan i nesmetan pristup humanitarne pomoći i hitno bezbjedno oslobađanje sve otete djece.

Situacija na Bliskom istoku ubrzano je eskalirala nakon upada pripadnika militantne organizacije Hamas iz Gaze u Izrael 7. oktobra.

Hamas tvrdi da je napad odgovor na postupke Izraela kada je riječ o džamiji Al Aksa u Jerusalimu.

Izrael je proglasio potpunu opsadu Pojasa Gaze i pokrenuo napade na tu teritoriju i dijelove Libana i Sirije.

(MONDO)

Ukoliko želite da vidite dodatni sadržaj posjetite Mondo Pređi na sajt

Tagovi