Svijet

"NIJE MI BILA NAMJERA DA BILO KOGA UVRIJEDIM"! Papa Franja uputio izvinjenje LGBT zajednici

Papa Franjo uputio je svim pripadnicima LGBT zajednice izvinjenje zbog korišćenja uvredljive riječi.

Izvor: giulio napolitano/ShutterStock.com

Papa Franja nedavno je upotrijebio vrlo pogrdnu riječ opisujući LGBT zajednicu, nazivajući njihove pripadnike pede*ima, što je mnoge razbjesnilo. On se zbog korišćenja uvredljive riječi, tokom razgovora sa biskupima o prijemu gej muškaraca u bogoslovije, izvinio svima koji se osjećaju povrijeđeno zbog toga, rekavši da nije imao namjeru da koristi homofobni jezik.

"Papa nikada nije namjeravao ni da uvrijedi, ni da koristi homofobne izraze i izvinjava se svima onima koji su se osjetili uvrijeđeno jer je upotrijebio određeni izraz", rekao je vatikanski portparol Mateo Bruni u saopštenju.

Italijanski mediji juče su izvijestili da je Franjo upotrebio italijanski izraz "frociaggine", što se može prevesti kao "pede*čina", dok je italijanskim biskupima objašnjavao da se i dalje protivi primanju gej osoba u svešteničke redove.

Italijanska portal "Dagospia", koji se bavi političkim tračevima, prvi je izvještavao o incidentu koji se navodno dogodio 20. maja, kada je Papa razgovarao s italijanskim biskupima iza zatvorenih vrata. Bruni je rekao da je Franjo "svjestan" informacija koje su objavljene u medijima te je ponovio da i dalje ostaje odan Crkvi koja je otvorena za sve i u kojoj "niko nije beskoristan ni suvišan, Crkvi u kojoj ima mjesta za svakoga".

(Index.hr/Mondo)

Tagovi