• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Papa Franja kritikovao vještačku inteligenciju

Jedna fotografija Pape Franje bila je prošle godine predmet modifikacije prije nego što je objavljena na internetu

 Papa Franjo o vještačkoj inteligenciji Izvor: Unsplash / Ashwin Vaswani

"Perverzne opasnosti" prijete od vještačke inteligencije (AI) i zato je njenu uptrebu potrebno regulisati na svjetskom nivou, upozorio je papa Franja povodom Dana društvenih komunikacija Rimokatoličke crkve

On je priznao da je i sam bio žrtva montirane fotografije, stvorene uz pomoć vještačke inteligencije i skrenuo pažnju na "kognitivno zagađenje" koje može da iskrivi stvarnost, promoviše lažne narative i zatvori ljude u "ideološke eho komore", prenosi Reuters.

"Treba da razmislimo o dugotrajnom problemu dezinformacija u vidu lažnih vijesti, koje mogu da utiču na stvaranje i širenje slika koje izgledaju savršeno uvjerljivo, ali su lažne. I sam sam bio žrtva ovoga", rekao jepoglavar Rimokatoličke crkve.

Jedna njegova fotografija bila je prošle godine predmet modifikacije, odnosno foto-montaže, prije nego što je objavljena na internetu. Na njoj je papa kako nosi debeli perijani kaput.

Papa je govorio i o tzv. deepfake video i audio manipulacijama, kao i o opasnosti od upliva vještačke inteligencije u medije, naročito o  manipulacijama u slučaju izveštavanja o ratu, istakavši da AI treba da podrži a ne da eliminiše ulogu novinarstva u izvještavanju.

"Tehnologija simulacije koja stoji iza ovih programa može biti korisna u određenim specifičnim područjima, ali postaje perverzna kada iskrivljuje naš odnos sa drugima i sa stvarnošću", zaključio je papa Franja.

BONUS VIDEO:

Pogledajte

02:58
PAZITE ŠTA DELITE! VEŠTAČKA INTELIGENCIJA MOŽE PROBITI VAŠE BANKOVNE ŠIFRE! Stručnjaci: Na internetu se vodi rat DVE VRSTE ljudi
Izvor: Kurir televiy
Izvor: Kurir televiy

 (MONDO)

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS