Svijet

Glavni komandant ukrajinske vojske: Rusima se žuri prije nego što nam stignu avioni F-16

Autor mondo.rs

Glavni komandant ukrajinske vojske Oleksandr Sirski komentarisao je aktuelno stanje na frontu.

Izvor: Pool /Ukrainian Presidentia / Zuma Press / Profimedia

Prema njegovim riječima, "Rusija vrši pritisak na ukrajinsku odbranu kako bi maksimizirala iscrpljivanje ukrajinskih trupa prije isporuke aviona F-16", prenosi "Kijev Post".

Sirski je istakao da Rusija vodi intenzivne operacije u više sektora - kod Kupjanska, Pokrovska, Kurahivska i Vremivke u regionu Donjecka u pokušaju da zauzme teritorije i dodatno degradira ukrajinsku odbranu. Takođe, borbe su se intenzivirale kod Pokrovska.

"Neprijatelj je veoma svjestan da usljed postepenog dobijanja značajne količine naoružanja i vojne opreme od naših partnera, i dolaska prvih F-16, koji će ojačati našu protivvazdušnu odbranu, vrijeme radi u našu korist. I šanse Kremlja za uspjeh će se smanjiti. Zbog toga, štab ruskih snaga trenutno čini sve napore da poveća intenzitet i proširi teritoriju neprijateljstava kako bi maksimalno iscrpio naše trupe, poremetio obuku rezervi i spriječio prelazak na aktivna ofanzivna dejstva", izjavio je Sirski.

Da podsjetimo, predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski je izjavio prethodnog vikenda na diplomatskom samitu u Švajcarskoj da vojna pomoć Zapada kasni i apelovao je na sve saveznike da ubrzaju isporuku lovaca F-16. Takođe, govorio je o mirovnim uslovima sa Rusijom.

Prije toga je ruski predsjednik Vladimir Putin rekao koji su uslovi njegove zemlje za kraj rata. Odnose se na teritorije i članstvo u NATO pakt.

(MONDO/A.B.)