• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ispovijest pilota: Kako je VRS oborila F-16

Autori mondo.ba Autori SRNA

Pilot američkog aviona "F-16" Skot Ogrejdi ispričao je do detalja kako je njegova letjelica oborena iznad Republike Srpske u junu 1995. godine.

 Avion je srušen tokom napada NATO-a na srpske položaje, a srpska protivvazduhoplovna odbrana pogodila ga je bez pomoći radara.

Ogrejdi i njegov kolega Bob Rajt krenuli su u napad na Srbe iz NATO baze u Avijanu u Italiji, i nisu očekivali tako žestok otpor, prenosi časopis "Nešenal interest".

Oni su, kako je naveo, znali položaje protivvazduhoplovne odbrane Vojske Republike Srpske, ali su tokom leta ipak upali u žestoku vatru kojom su ih Srbi zasuli.

Behind Enemy Lines

Ogrejdijev avion Vojska Republike Srpske oborila je 2. juna 1995. godine u rejonu između Mrkonjić Grada i Ključa. Snage američkih marinaca su spasile pilota 8. juna i helikopterom odvezle u bazu u Italiji. U Americi je Ogrejdi dočekan kao heroj, a primio ga je lično tadašnji predsjednik Bil Klinton. Na osnovu ovog događaja 2001. godine snimljen je američki film "Iza neprijateljskih linija." General Živomir Ninković, ratni komandant V i PVO VRS, predao je Muzeju VRS (u osnivanju) u Bijeljini eksponate - pilotsku kacigu američkog kapetana Skota Ogrejdija i cjelokupni pribor za spasavanje NATO pilota, koji je takođe “zarobljen” na mjestu prizemljenja..

"Znali smo kako da se klonimo srpskih raketa zemlja-vazduh na sjeveru i istoku. Te rakete su definitivno bile prijetnja za `F-16`, čak i sa našim naprednim sistemima odbrane", rekao je Ogrejdi.

U šumi ih je čekala skrivena pokretna raketna jedinica srpske vojske, koju nije uočio napredni sistem NATO-a za rano upozoravanje pilota "medžik", koji je informacije dobijao od špijunskih satelita i aviona U-2, prenosi "Sputnjik".

"Tačno u 15.03 moj sistem za upozoravanje je pokazao crvenu tačkicu. Gledao sam u svoju konzolu u nevjerici. Istovremeno, oglasio se i alarm u mojoj kacigi. Uhvatio me je neprijateljski radar! Zaboravi na prijetnju sa sjevera. Ovo je dolazilo s istoka", rekao je Ogrejdi.

On je naveo da su srpske snage ispalile dvije rakete, i to bez pomoći radara.

Naime, srpske trupe nisu ih uključile odmah, kako ne bi bile otkrivene, radare su uključile tek kada su rakete bile na nekoliko sekundi od aviona Ogrejdija i Rajta.

Ogrejdi objašnjava da nije odmah vidio bijeli dim koji ispaljena raketa ostavlja za sobom, što je jedini način da pilot dobije vizuelnu identifikaciju prijetnje.

Kada se raketa isključi, onda nestaje i dim, a kako je naveo, projektil nastavlja put ka meti, nečujan i brzinom dva puta većom od brzine "F-16".

"Pogled mi se vratio na ekran. Tamo je bilo novo upozorenje, jače od prethodnog. To se sve dešavalo u nekoliko sekundi ili dijelova sekundi, ali dovoljno da shvatim da me je uhvatio radar. To još nisam znao, ali `Medžik` je dobio informaciju sa špijunskog satelita da se tačno ispod Vilbura i mene nalaze rakete, ali zbog ometane radio-veze mi nikad nismo dobili tu poruku", priča Ogrejdi.

On je naveo da je prva raketa proletjela između njega i njegovog kolege Vilbura, a da ga je pogodila druga, koja je prepolovila avion, odnosno fizički razdvojila nos od kokpita aviona.

"Onda je stigao udar kakav nikad nisam osetio. To je kao da te otpozadi udari kamion sa 18 točkova za čiju masku je prikačena raketa. Raketa je našla svoju metu. Plamen i vrelina razlili su se mojim kokpitom. Počeo sam divlje da se otimam. Kao da me je džinovska ruka zgrabila i počela da me drma. Od mog aviona je ostala slamčica u vjetru, bio je potpuno van kontrole. Uprkos svemirskoj elektronici, supersoničnoj brzini i borbenoj moći, `F-16` nije bio savršen. Dok trepneš, on može da se pretvori iz nebeskog princa u plamteću hrpu žica i iskrivljenog metala", ispričao je Ogrejdi.

Američki pilot se katapultirao i padobranom spustio na srpsku teritoriju, nakon čega je, navodi se u tekstu, počela grozničava potraga za njim.

Ogrejdi se skrivao nedjelju dana, a u jednom trenutku, kaže, srpski helikopter koji ga je lovio bio je tako blizu da je mogao da vidi lica vojnika u njemu.

Na kraju je uspio da pošalje signal sa svojom lokacijom, pa su uskoro po njega poslata četiri helikoptera oko 100 kilometara duboko u srpskoj teritoriji. Poslato je još 40 letjelica kao dodatna podrška.

Marinci su ga pronašli 8. juna 1995. godine.

Još iz INFO

Komentari 4

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Xy

Sta je ta kukavica radio u nasem vazdusnom prostoru? Ubice i kriminalci, da nikada srece nemaju, da im se vrate suze i patnja naseg natoda.

Miki

Steta sto ga ne uhvatise:(

Слобода

Славна српска војска...

Jaaa

Tipična američka priča, kada ogule krompir ili jabuku slijedi 20 minuta dramaturgije

MONDO REPORTAŽE