Svijet

Zašto Hezbolah prijeti da će napasti Kipar?

Autor mondo.rs

Hasan Nasralah, zaprijetio je da će napasti Kipar.

Izvor: Marwan Naamani / Zuma Press / Profimedia

U vatrenom govoru, lider Hezbolaha Hasan Nasralah, zaprijetio je da će napasti Kipar, malo i podijeljeno mediteransko ostrvo, ako pomogne Izraelu u potencijalnom ratu između libanske militantne grupe i Izraela. "Kipar će takođe biti dio ovog rata ako otvori svoje aerodrome i baze za izraelske snage", rekao je lider militantne grupe, koju podržava Iran, u televizijskom govoru u srijedu, dan nakon što je Izrael upozorio na mogućnost otvorenog rata u Libanu, navodi CNN.

U svom odgovoru, kiparski predsjednik Nikos Hristodulides negirao je da je njegova zemlja umiješana u sukob. "Izjave nisu prijatne i pokušavaju da stvore sliku da je Kipar umiješan u ratne operacije. Ali nije ni na koji način umiješan", rekao je Hristodulides, dodajući da su linije komunikacije otvorene sa libanskom i iranskom vladom.

EU stala u odbranu Kipra

Evropska unija je u četvrtak stala u odbranu Kipra rekavši da se radi o zemlji članici EU. "Svaka prijetnja jednoj od naših članica je prijetnja EU", rekao je portparol EU Peter Stano novinarima. Susedna Grčka je takođe izrazila punu solidarnost sa Kiprom, napisavši u objavi na X da je "prijetnja upotrebom sile flagrantno kršenje Povelje Ujedinjenih nacija".

U očiglednom pokušaju kontrole štete, libanski ministar spoljnih poslova Abdalah Bu Habib pozvao je svog kiparskog kolegu Konstantinosa Kombosa da izrazi "oslanjanje Libana na pozitivnu ulogu koju Kipar ima u podršci stabilnosti u regionu". Dok stručnjaci kažu da je rat između Izraela i Hezbolaha i dalje malo vjerovatan, sam pomen Kipra dodaje novu dimenziju sukobu Izraela i Hamasa u Gazi

Zašto je važan položaj Kipra?

Kao ostrvo u istočnom Mediteranu, koje se nalazi na geopolitičkoj granici između Bliskog istoka i južne Evrope, Kipar je geografski mnogo bliži sukobima na Bliskom istoku nego evropskim centrima moći. Ostrvo je otprilike šest puta manje od BiH i podijeljeno je na dva dijela: južni dio na kojem se govori grčki, poznat kao Republika Kipar, i područje na kojem se govori turski, poznato kao Turska Republika Sjeverni Kipar.

Podjela ostrva odražava rivalstvo između regionalnih rivala Grčke i Turske. Većina međunarodne zajednice priznaje suverenitet samo grčkog dijela Kipra, a to je bio dio prema kojoj su bile usmjerene Nasralahove pretnje. Republika Kipar je članica EU, ali ne i NATO odbrambenog saveza, što obavezuje zemlje članice da u slučaju napada stupe u odbranu jedna drugoj. Na Kipru živi oko 920.000 ljudi, a glavni grad zemlje je Nikozija.

(MONDO.RS)

Tagovi