Svijet

Bajden samouvjeren: Samo Bog može da me izbaci iz predsjedničke trke

Autor Željko Svitlica

Predsjednik SAD Džozef Bajden poručio je da bi odustao od kandidature za reizbor ako "Gospod Bog dođe" i kaže mu da to uradi.

Izvor: EPN / Newscom / Profimedia

Demokratski kandidat Džozef Bajden je u intervjuu za Ej-Bi-Si potvrdio odlučnost u nameri da pobijedi republikanskog protivkandidata Donalda na Trampa na izborima za predsjednika u novembru, ali je malo učinio da ublaži zabrinutost demokrata.

Svoj nastup na debati sa Trampom ponovo je nazvao "lošom epizodom". "Nema naznaka bilo kakvog ozbiljnog stanja. Bio sam iscrpljen. I nisam slušao svoje instinkte u pogledu pripreme i, i loša noć", rekao je Bajden.

"Upravo sam imao lošu noć. Ne znam zašto", dodao je Bajden promuklim glasom, otežano izgovarajući pojedine riječi.

Novinar Džordž Stefanopoulos je više puta ispitivao Bajdena o tome da li je bio realan u svom uvjerenju da može da pobijedi Trampa, s obzirom na rezultate anketa i zabrinutost u Demokratskoj partiji.

"Mislim da niko nije kvalifikovaniji", ocijenio je Bajden i istakao da su ankete netačne.

Upitan da li bi odustao ako kolege demokrate ocijene da bi njegovo učešće u trci za predsjednika ugrozilo njihove šanse na izborima za Kongres, Bajden je rekao: "Ako Gospod Bog dođe i kaže mi, ja bih to mogao učiniti".

Na pitanje kako će se osjećati ako ostane u trci, a Tramp pobijedi, Bajden je odgovorio da će osjećati da je dao sve od sebe i da je uradio posao najbolje što je mogao.

Dok Bajden odbacuje mogućnost da se povuče iz kampanje, u stranci vijećaju ko bi mogao da uskoči kao zamjena. Ankete nisu naklonjene Kamali Haris, ali jesu Mišel Obami. Stranački model nominacije komplikuje izbor drugog kandidata.

(ROJTERS)