Svijet

EU i SAD žele da ruska imovina ostane trajno zamrznuta

Autor Vesna Kerkez

EU razmatra plan zamrzavanja ruske imovine na neodređeno vrijeme kako bi ublažila zabrinutost SAD oko toga da li će zajam Ukrajini od 50 milijardi dolara biti otplaćen, piše "Fajnenšel tajms", pozivajući se na interna dokumenta.

Izvor: YouTube/Screenshot/BBC News

Prema dokumentu na koji se list poziva, da bi ublažili te zabrinutosti, 27 ambasadora EU razgovarali su juče o prijedlogu za "neograničenu imobilizaciju sredstava Centralne banke Rusije".

Plan, takođe, navodno nastoji da "partnerima G7 pruži najviši stepen predvidljivosti" kada je u pitanju otplata kredita.

"Fajnenšel tajms" ističe da dok dokument nudi još jedno rješenje za problem kredibiliteta – naime, produženje obnavljanja sankcija sa svakih šest mjeseci na najviše tri godine – samo će opcija neograničenih sankcija zadovoljiti Vašington.

"Opcija jedan je jedina opcija. Teško je, ali to je jedini put koji daje sigurnost i koji je izvodljiv", rekao je neimenovani izvor.

Plan moraju da odobre sve članice EU, što bi moglo biti teško ostvarivo s obzirom na to da je Mađarska u prošlosti kočila slične napore.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da nastojanje EU da iskoristi "ukradena" sredstva za kupovinu oružja za Ukrajinu "neće proći bez odgovora".

On je dodao da Moskva traži načine da nametne pravne posljedice svakome ko je donio odluku da koristi profit od ruske imovine.

EU je zamrznula više od 200 milijardi evra sredstava ruske centralne banke nakon početka sukoba u Ukrajini u februaru 2022, potez koji je Moskva osudila kao "pljačku".

Iako zapadne zemlje nisu uspjele da se dogovore o potpunoj konfiskaciji novca za podršku Ukrajini zbog pravne zabrinutosti, EU je razvila plan da iskoristi kamatu od zamrznute imovine za finansiranje fonda za nabavku oružja za Kijev, sa godišnjim suma procijenjenom na oko tri milijarde evra.

Visoki diplomata EU Žozep Borelj rekao je ove sedmice da će prva tranša od oko 1,4 milijarde evra biti poslata Kijevu početkom avgusta.

U tom cilju, članice G7 su se u junu saglasile da daju Ukrajini zajam od 50 milijardi dolara koji će se finansirati kamatama iz zamrznute ruske imovine.

Međutim, SAD su izrazile zabrinutost da li će zajam na kraju biti vraćen, pošto blok obnavlja sankcije Moskvi svakih šest mjeseci.

(Srna)