Svijet

On je novi vođa Hamasa: Preživio atentat nasred ulice, kralj Jordana htio da objesi izraelskog premijera

Autor Vesna Kerkez

Kaled Mešal bi trebalo da postane novi vođa Hamasa.

Izvor: WAEL HAMZEH/EPA

Kako piše "Rojters", novi vođa Hamasa bi uskoro trebalo da postane Kaled Mešal. On je postao poznat širom svijeta 1997. godine kada su izraelski agenti pokušali da ga ubiju nasred ulice u Amanu, glavnom gradu Jordana.

Atentat je naredio sadašnji premijer Izraela Benjanim Nejtanjahu, a ta akcija je toliko razbesnila tadašnjeg kralja Jordana, Huseina, da je bio blizu poništavanja mirovnog sporazuma Izraela i Jordana.

Čak je i rekao da bi trebalo "objesiti" odgovorne nalogodavce. Izvori iz Hamasa saopštili su da će Mešal uskoro biti izabran za novog lidera nakon što je ubijen u Teheranu Ismail Hanija.

Mešalovi odnosi sa Iranom, koji podržava Hamas, nisu najbolji jer je ranije podržavao pobunjenike koje su predvodili sunitski muslimani 2011. godine protiv sirijskog predsjednika Bašara al-Asada. Mešal je, inače, u vrhu Hamasa još od kraja 20. vijeka i njegovi stavovi po pitanju Izraela su da ne treba sklopiti trajni mir sa Izraelom, ali da bi Hamas trebalo da razmotri palestinsku državu na Zapadnoj obali, Pojasu Gaze i istočnom Jerusalimu kao vrstu "privremenog rejšenja" umjesto trajnog prekida sukoba.

(MONDO)