Svijet

Otkazani koncerti: Balkanac spremao teroristički napad na koncertu Tejlor Svift u Beču

Autor Vesna Kerkez

Prema pisanjima austrijskih medija, terorista porijeklom sa Balkana planirao je napade na koncertu Tejlor Svift.

Izvor: U__Photo/Shutterstock/Twitter/screenshot/@texan_maga

Pripadnici austrijske policije su u velikoj akciji u Ternicu uhapsili dvije osobe povezane sa Islamskom državnom (IS), koji su planirali napade na koncertima Tejlor Svift u Beču.

Na hitno sazvanoj, konferenciji za štampu, austrijska policija je saopštila da su dva mladića planirala napade na širem području Beča, a jedna od njihovih meta su i koncerti slavne svjetske zvijezde.

Sada se klupko odmotava, a jedna od informacija je i da je jedan od uhapšenih momaka porijeklom sa ovih prostora, tačnije iz Severne Makedonije.

Kako prenose austrijski mediji, oba uhapšena su državljani Austrije, dok je stariji, 19-godišnjak porijeklom iz Sjeverne Makedonije.

Franc Ruf, generalni direktor Odjeljenja za javnu bezbjednost rekao da je riječ o mladićima koji su radikalizovani putem interneta.

"Prema sadašnjim saznanjima, oni su radikalizovani putem interneta, gdje su se i upoznali", rekao je Ruf.

Jedan od njih je navodno položio zakletvu vjernosti Islamskoj državi početkom jula mjeseca.

Inače, tokom opsežne operacije izvedene u Ternicu, policija je pronašla i hemijsku supstancu, koja bi mogla biti eksplozivna, ali koju trenutno analiziraju.

Da je u pitanju ozbiljna prijetnja govori i to da se očekivalo 65.000 ljudi prisustvovati koncertima i da bi najmanje 22.000 fanova bilo ispred stadiona, što je ogroman broj potencijalnih žrtava, pa nije ni čudo što su austrijske vlasti riješile da otkažu sva tri koncerta.

"Za sve ulaznice automatski će biti napravljen povrat novca u idućih deset dana. Zbog straha od terorizma nismo imali izbora nego otkazati sva tri najavljena koncerta", naveli su organizatori koncerta na društvenim mrežama

(MONDO)