Svijet

Moguća tužba protiv Ilona Maska zbog podsticanja mržnje u Velikoj Britaniji

Autor Vesna Kerkez

Komesar londonske policije Mark Rouli zaprijetio je tužbama strancima za podsticanje mržnje na društvenim mrežama i naveo da bi vlasnik Tvitera Ilon Mask mogao da bude krivično gonjen po tom osnovu.

Izvor: TERRY BLACKBURN / BACKGRID / Backgrid UK / Profimedia

"Maksimalno ćemo primijeniti zakon. Bez obzira na to da li ste u ovoj zemlji i činite zločine na ulici ili činite krivična djela iz daljine na društvenoj mreži, mi ćemo vas progoniti", rekao je Rouli za "Skaj njuz".

Na pitanje li je policija Londona planirala da optuži ljude koji objavljuju na društvenim mrežama iz drugih zemalja, Rouli je odgovorio da su osobe kao što je Mask potencijalne mete za istragu.

"To što ste ratnik na tastaturi ne čini vas izuzetim od zakona", rekao je Raouli.

Upozorenje je uslijedilo u vrijeme pooštrenih mjera širom zemlje protiv navodnog govora mržnje nakon talasa desničarskih nereda.

Od petka, 9. avgusta, više od 700 ljudi je uhapšeno, a više od 300 optuženo za navodno učešće u neredima, koji su počeli nakon što je tinejdžer ruandskog porijekla ubio troje djece i ranio desetoro drugih u napadu nožem u gradu Sautport u julu.

Prvobitno podstaknute lažnim glasinama da je napadač muslimanski migrant, demonstracije su prerasle u širu reakciju protiv islama i masovnih migracija, što je kulminiralo time što su demonstranti zapalili hotel u kome su smješteni tražioci azila u Roterhemu prošle sedmice.

Od uhapšenih, više od 30 optuženo je za krivična djela na internetu, kao što je dijeljenje snimaka nereda ili postavljanje sadržaja koji, kako je to formulisalo tužilaštvo, "podstiču nasilje ili mržnju".

Kritičari, uključujući Maska, optužili su britansku Vladu da guši slobodu govora i da vodi "dvostepeni" pravosudni sistem, u kojem su osumnjičeni bijelci Britanci kažnjeni mnogo strože od imigranta.

Mask je juče podijelio objavu naglašavajući nejednakost između slučajeva Stivena Mejlena i Mustafe al Mbaidiba.

Mejlen (54) osuđen je juče na više od dvije godine zatvora zbog vikanja i "gestikulacije" prema policajcima tokom nasilnih demonstracija u Hartlpulu prošle sedmice, a Al Mbaidib, 27-godišnji državljanin Jordana, kažnjen je prošlog mjeseca sa 26 funti zbog napada na policajku u Bornmutu u maju.

(Srna)