Svijet

Nevjerovatno otkriće: Arheolozi pronašli drevni rimski grad u Španiji

Autor Vesna Kerkez

Španski arheolozi pronašli su u oblasti Kadiza davno izgubljeni drevni rimski grad, piše "Dejli mejl".

Izvor: Univerzitet u Kadizi

Tim se nadao da će pronaći bar jedno naselje u oblasti Dijera de Kadiz kada su počeli projekat 2023. godine, ali bili su šokirani da su pronašli 57 lokacija iz vremena starog Rima.

Naučnici vjeruju da su novootkrivena naselja bila međusobno povezana trgovinskim i drugim vezama.

Sada je u toku druga faza istraživanja kako bi se bolje razumjela povezanost lokacija i ovo je prvi put da se antička naselja iz doba Rima analiziraju tako detaljno.

Naučnici sa Univerziteta u Kadizu fokusirali su se na naselja u oblastima Arkos de la Frontera, Bornos, Viljamartin i Puerto Serano koja su bila povezana rijekom Gvadalete.

Naučnici su koristili takozvani georadar, alatku koja šalje radarske signale pod zemlju kako bi detektovala skrivene predmete i konstrukcije. Koristeći ovu tehniku oni su locirali zidne strukture koje nisu vidljive na površini.

Arheolozi su u maju počeli iskopavanja na rimskoj vili El kanuelo u mjestu Bornos i utvrdili da je vila imala posebne zidove koji su razdvajli stambena i radna područja.

Koristeći multispektralne kamere arheolozi su istražili i druge lokacije, koje su pronađene 80-tih i 90-tih godina.

Rimljani su naselili područje rijeke Gvadalete nakon što su osvojili Španiju 264. godine prije nove ere.

Istraživači su rekli da će najnovija otkrića pomoći da se bolje razumije prisustvo Rimskog carstva u dolini rijeke Gvadalete prije više od 2.000 godina.

(Srna)