Rastu tenzije

Raspetljava se misterija velike sabotaže? Stigao nalog za hapšenje osumnjičenog za uništavanje Sjevernog toka

Autor Dušan Volaš

Rastu tenzije zbog istrage o eksplozijama na gasovodima "Sjeverni tok 1 i 2" prije dvije godine. Poljsko tužilaštvo je potvrdilo da je dobilo nalog za hapšenje osumnjičenog koji su izdale njemačke vlasti za sabotažu na tim gasovodima.

Izvor: Danish armed forces

Njemačka policija vjeruje da je muškarac koji je živio u Poljskoj, bio u timu ronilaca koji su postavili eksplozive na cijevi gasovoda "Sjeverni tok 1 i 2" koje spajaju Rusiju i Njemačku ispod Baltičkog mora.

Iz poljskog tužilaštva su potvrdili – osumnjičenog nisu našli u mjestu prebivališta jer je još početkom jula otišao u Ukrajinu.

"Čudno nam je da je njemačka strana tragala za osobom, ali planirano hapšenje nije najavljeno i registrovano u šengenskom sistemu. Zbog toga je ova osoba mogla jednostavno da napusti zemlju", rekao je Pjotr Skiba, tužilac iz Varšave.

Njemački mediji navode da policija zbog eksplozija na "Sjevernom toku" traga i za još dvoje ukrajinskih instruktora ronjenja, ali za njima još nije izdala naloge za hapšenje. Kijev negira umiješanost u sabotaže.

"Ukrajina nema nikakve veze sa eksplozijama Sjevernog toka. Takav čin se može izvesti samo uz velike tehničke i finansijske resurse. A ko je sve to posedovao u vrijeme bombardovanja? Samo Rusija", rekao je savjetnik ukrajinskog predsjednika Mihajlo Podoljak za Rojters.

I dok Rusija ocjenjuje da Zapad, novim tvrdnjama o eksplozijama na Sjevernom toku samo skida odgovornost sa sebe, Njemačka nastavlja istragu.

"Jedno je da je osumnjičeni ukrajinski državljanin, ali to nije ništa iz čega bih izvlačio zaključke u vezi sa učešćem država, to svakako treba istražiti. Međutim, imamo prve uspjehe u istrazi", rekao je Ralf Štegner, poslanik SPD-a.

Pored Njemačke, nezavisnu istragu vodile su i Švedska i Danska, ali su prošle godine saopštile da zbog nedostatka dokaza "slučaj sabotaža na Sjevenom toku" – zatvaraju.

(RTS)