Svijet

Ogroman pad akcija na Vol stritu: Istorijski najgori mjesec na tržištu, jedna kompanija u najlošijem položaju

Autor Dušan Volaš

Cijene akcija na Vol stritu najviše su pale u tehnološkom sektoru.

Izvor: Profimedia

Akcije u SAD pale su u utorak, na početku jednog od istorijski najgorih mjeseci za tržište, uoči objavljivanja podataka koji će vjerovatno uticati na to koliko će Federalne rezerve smanjiti kamatne stope, prenosi The Economic Times. Kao piše Fajnenšl Tajms, S&P 500 je pretrpio najgori dan od prošlogodišnjeg perioda nestabilnosti, dok investitori isčekuju podatke o zaposlenosti.

Cijene akcija na Vol stritu najviše su pale u tehnološkom sektoru, pa je tako septembar, koji se smatra jednim od najlošijih mjeseci za tržište kapitala, počeo u sumornom raspoloženju. Dow Jones indeks skliznuo je 1.51 posto, na 40.936 bodova, dok je S&P 500 potonuo 2.12 posto, na 5.528 bodova, a Nasdaq indeks 3.26 posto, na 17.136 bodova.

U ponedjeljak se na najvećoj svjetskoj berzi zbog praznika u SAD nije radilo, a juče su cijene dionica pale u devet od 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa. Najviše su pale cijene u tehnološkom sektoru, pri čemu su pod pritiskom bile dionice tzv. sedam veličanstvenih, one koje su posljednjih godina predvodile po rastu cijena.

Nvidia potonula gotovo 10 posto

Tako je cijena Nvidie pala za gotovo 10 posto, pa je taj proizvođač čipova izgubio na tržišnoj vrijednosti gotovo 280 milijardi dolara. Cijena dionice Alphabeta pala je, pak, 3.6 posto, Applea 2.7, a Tesle i Microsofta oko 1.6 posto.

U fokusu ulagača bilo je izvještaj o industrijskoj aktivnosti u avgustu u SAD, koji je pokazao da se rast najveće svjetske privrede usporava. Posljednjih nedelja cijene dionica na Vol Stritu su veoma porasle jer ulagači vjeruju da će privreda izbjeći recesiju, upkos povišenim kamatnim stopama.

Podršku tržištu pruža i uverenje ulagača da će Američka centralna banka u septembru smanjiti kamatne stope. Na tržištu preovladava stav da će Fed smanjiti kamate za 0.25 postotnih bodova, ali neki očekuju i oštriji rez od 0.50 postotnih bodova.

Septembar počeo loše

Iao predstoji smanjenje cijene novca, što bi trebalo da podstakne rast privrede, septembar je počeo loše. Analitičari podsjećaju da se prema podacima još od 1950-ih godina pokazalo da je septembar jedan od najslabijih mjeseci za tržište kapitala.

"Svi pišu o tome kako je septembar grozan mjesec i čini se da ta priča hrani samu sebe, a to loše utiče na raspoloženje ulagača", kaže Džejson Browne, predsednik u kompaniji Alexis Investment Partners.

Cijene dionica juče su pale i na evropskim berzama. Londonski FTSE indeks oslabio je 0.78 posto, na 8298 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0.97 posto, na 18.747 bodova, a pariški CAC 0.93 posto, na 7575 bodova.

(Index.hr/Mondo)