• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ISTRAŽIVANJE BANKARSKOG SEKTORA U REGIONU: Očekuje se rast tražnje za kreditima i povoljniji uslovi

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Prema najnovijem Istraživanju bankarskog kreditiranja u regionu Centralne, Istočne i Jugoistočne Evrope (CIJIE) Evropske investicione banke, pored oporavka investicija preduzeća nakon perioda sporog rasta, banke očekuju i povećanu tražnju za kreditima svih kategorija.

 Strane investicije u BiH Izvor: Shutterstock

Najveći rast  seočekuje kod hipotekarnih kredita, objavila je Evropska investiciona banka (EIB) u saopštenju u srijedu.

Očekuje se da će se pooštravanje na strani ponude kredita, koje traje od 2022. godine usljed sukoba u Ukrajini, inflacije i viših kamatnih stopa, uskoro okončati uz znatna poboljšanja u svim segmentima, a naročito kada je riječ o hipotekarnim i potrošačkim kreditima.

Banke u regionu navele su poboljšanje tržišnih projekcija i bolje uslove finansiranja kao faktore koji doprinose ublažavanju kreditnih standarda, nagovještavajući veću spremnost da daju kredite klijentima.

Kreditni kvalitet u regionu takođe bilježi poboljšanje. Nakon pada u 2023. godini, projekcije za 2024. ukazuju da će udeli problematičnih kredita u različitim zemljama CIJIE nastaviti da se smanjuju.

„Pozitivni izgledi koje pokazuje Istraživanje bankarskog kreditiranja ohrabrujući su znak za privredni razvoj regiona”, rekao je potpredsjednik EIB Kirijakos Kakuris.

„Jačanjem bankarskog sektora očekujemo dalji napredak u ekonomskom približavanju regiona i rast investicija, otvaranje novih radnih mkesta, kao i bolji životni standard širom Centralne, Istočne i Jugoistočne Evrope.”

Bolji pokazatelji adekvatnosti kapitala daće bankama veću fleksibilnost u podržavanju rasta kredita. Pored toga, banke kažu da se njihova profitabilnost u regionu CIJIE poboljšala u odnosu na nivo grupacije, pri čemu su predstavništva u regionu u prosjeku profitabilnija od svojih matičnih banaka.

Na pitanje o svojim dugoročnim strategijama, 58% prekograničnih bankarskih grupacije ukazuje na spremnost da selektivno proširi ili održi isti obim poslovanja u regionu. To je vidno poboljšanje u poređenju sa prethodna tri ciklusa anketiranja, gde je taj procenat iznosio 50%, 45% odnosno 30%.

„Istraživanje bankarskog kreditiranja otkriva jačanje bankarskog sektora i zdrava očekivanja u pogledu kreditnog rasta u regionu”, rekla je direktorka ekonomske službe EIB Debora Revoltela.

„Nakon izazovnog perioda banke su sve optimističnije u pogledu ekonomskih projekcija i svojih poslovnih perspektiva. Međutim, finansiranje u regionu gotovo se isključivo oslanja na banke, dok strukturne transformacije i inovacije iziskuju veću diversifikaciju izvora finansiranja, kao i razvijenija i integrisanija tržišta kapitala u EU.”

Istraživanje EIB pruža detaljnu analizu dinamike kredita i dešavanja u bankarskom sektoru u 12 zemalja u regionu. Obuhvatajući 70 domaćih banaka i lokalnih predstavništava stranih banaka, kao i 12 međunarodnih bankarskih grupa, istraživanje ukazuje na pozitivne izglede za kreditiranje u narednim mjesecima. Kompletan izveštaj dostupan je ovde.

(MONDO)

Povezano

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE