• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Banke o stanju u BiH: Visok profit i nizak potencijal

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Istraživanju Evropske invsticione banke (EIB) o aktivnostima banaka u Bosni i Hercegovini navodi da BiH ima nizak potencijal, ali banke bilježe visoku profitabilnost. Takođe, očekuje se povećanje potražnje za kreditima u narednih šest mjeseci.

 Gvozedni novac. Izvor: Envato, E.Boros/Copyright

Prema Istraživanju Evropske invsticione banke (EIB) o aktivnostima banka u regionu centralne, istočne i jugoistočne Evrope (CIJIE), međunarodne bankarske grupacije koje posluju u ovom regionu pokazale su otpornost i posvećenost.

Istraživanje koje je sprovedeno u proljeće ove godine tokom krize "Banke Silicijumske doline" i banke "Credit Suisse" pokazalo je da je u proteklih šest meseci znatna većina matičnih banaka (73%) u ovim zemljama zadržala svoju izloženost, dok je 18% povećalo svoje prisustvo. U pogledu dugoročnih strategija, prekogranične bankarske grupacije ukazuju na nameru da održe isti nivo poslovanja (45%) ili da se selektivno šire (45%).

Stanje sektora u BiH

U analizi stanja i perspektiva u bankarskom sektoru u Bosni i Hercegovini piše da su uslovi ponude kredita nastavili da se zaoštravaju tokom posljednjih šest meseci u svim segmentima, ali se očekuje da će ostati nepromijenjeni u narednih šest meseci.

Potražnja za kreditima se blago pogoršala, ali se očekuje oporavak. Većina matičnih banaka smatra da je tržišni potencijal Bosne i Hercegovine nizak, ali profitabilnost je i dalje jaka.

"Polovina matičnih banaka navodi da Bosna i Hercegovina ima nizak tržišni potencijal (50%). Međutim, profitabilnost domaćih banaka je ostala pozitivna, a za većinu banaka bila je veća od ukupne profitabilnosti grupe. Potražnja za kreditima je smanjena u posljednjih šest meseci, uglavnom zahvaljujući velikim korporacijama i kontinuiranom pozitivnom razvoju za mala i srednja preduzeća (MSP) i potrošačkim kreditima. U narednih šest mjeseci očekuje se poboljšanje u svim segmentima", stoji u izvještaju.

Navode da su uslovi ponude kredita dodatno pooštreni, ali da sada banke očekuju da će uslovi ponude ostati nepromijenjeni, nakon nekoliko polugodišta pooštravanja.

"Pristup finansiranju se neznatno poboljšao, podstaknut boljim finansiranjem iz depozita stanovništva i preduzeća, sekjuritizacijom, finansiranjem u lokalnoj valuti i neto pozicijom centralne banke. Kvalitet kredita je poboljšan u segmentima privrede i stanovništva. Međutim, u skladu sa sve lošijim ekonomskim okruženjem, banke očekuju povećanje nekvalitetnih kredita privredi u narednih šest mjeseci", kaže se u izvještaju.

Izgledi za bankarsko tržište su manje optimistični u Bosni i Hercegovini nego u ostatku regiona.

"Naime, polovina matičnih banaka ocjenjuje tržišni potencijal niskim, a druga polovina srednjim za Bosnu i Hercegovinu, što je drugi najgori rejting od svih ispitanih zemalja (poslije Hrvatske). Ipak, pokazatelji profitabilnosti ostali su jaki drugi period zaredom: Dok je polovina matičnih banaka prijavila nižu profitabilnost lokalnog poslovanja početkom 2022. godine, većina banaka u ovom krugu nastavila je da izjavljuje veći prinos na aktivu i prinos na kapital u Bosni i Hercegovini u poređenju sa ukupnom grupom, nakon pozitivnog preokreta u drugoj polovini 2022. Tržišno pozicioniranje je takođe nastavilo da bude pozitivno za tri četvrtine matičnih banaka (zadovoljavajuće ili optimalno) Nakon pokazivanja izvjesne volatilnosti posljednjih godina, potražnja za kreditima je opala u posljednjih šest meseci, ispod regionalnog prosjeka", piše u analizi.

Prognoziraju da se u narednih šest mjeseci očekuje poboljšanje tražnje za kreditima, znatno iznad regionalnog trenda i da su smanjenje tražnje za kreditima uglavnom izazvala velika preduzeća, dok je potražnja za potrošačkim kreditima i kreditima za mala i srednja preduzeća (MSP) porasla.

"Očekuje se rast tražnje u narednih šest mjeseci za većinu segmenata. Najveći rast očekuje se za mala i srednja preduzeća, što sugeriše da bi ovaj segment mogao biti otporniji. Većina faktora je neutralno doprinijela potražnji za kreditima u poslednjih šest mjeseci, iako su pozitivni doprinosi prijavljeni za zalihe i obrtna sredstva, a negativni doprinosi za izglede na tržištu nekretnina. Matične banke očekuju neutralan doprinos u cjelini od istih faktora u narednih šest mjeseci", stoji u analizi.

Kvalitet kreditnih zahtjeva u Bosni i Hercegovini ostao je nepromijenjen u posljednjih šest mjeseci, iako se poboljšao za mala preduzeća i potrošačke kredite. U narednih šest mjeseci očekuje se poboljšanje kvaliteta kredita u cjelini i za većinu vrsta kredita. Međutim, ne očekuje se promjena kvaliteta zahtjeva za kredite za kupovinu nekretnina. Uslovi snabdijevanja u Bosni i Hercegovini nastavili su se zaoštravati u posljednjih šest mjeseci, više od prosječnog trenda u Centralnoj, Istočnoj i Jugoistočnoj Evropi.

"U narednih šest mjeseci banke u Bosni i Hercegovini očekuju da će uslovi kreditne ponude ostati neutralni, nakon nekoliko polugodišta zaoštravanja. Kreditni standardi na bosanskohercegovačkom bankarskom tržištu su pooštreni u svim segmentima, a posebno su pogođeni korporativni segmenti. Neutralan stav se očekuje u narednih šest mjeseci, dok se za region očekuje nastavak zaoštravanja. Stope odobravanja kredita su se smanjile u cjelini i u svim segmentima u posljednjih šest mjeseci. Očekuje se da će se u narednih šest mjeseci poboljšati stopa odobravanja stambenih i potrošačkih kredita i ostati neutralna za sve ostale segmente", navodi se na kraju.

(MONDO)

Povezano



Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE