• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Da li će Republika Srpska dobiti novu državnu banku?

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Premijer Republike Srpske Radovan Višković izjavio je danas da bi trebalo da bude formirana banka koja će biti u vlasništvu Republike Srpske, kako bi se na finansijskom tržištu izbjeglo "ucjenjivanje pojedinih banaka", koje navodno "ne žele da ulažu u RS".

 RS osnova novu banku, najavio Višković. Izvor: Shutterstock

"Postoje banke čiji vlasnici naređuju da ne posluju sa institucijama RS i toga se moramo riješiti. Oni žele da vide ekonomski slom Republike Srpske, a jedno je sigurno da RS neće bankrotirati", rekao je Višković novinarima u Banjaluci, prenijela je agencija Beta.

Republika Srpska je ranije u vlasništvu imala Banku Srpske, koja je 2017. godine otišla u stečaj.

Banka Srpske nastala je nakon što je Vlada RS 2013. preuzela propalu Balkan Investemnt Banku, u vlasništvu litvanske UKIO grupacije i dokapitalizovala je sa 30 mil KM.

Premijer RS danas je kazao da bi u narednom periodu pitanje Banke Srpske trebalo da bude rješeno u stečajnom postupku.

Prema njegovim riječima, Vlada RS je razmatrala mogućnost da zatraži od nadležnog suda da ubrza procedure koje se odnose na stečaj Banke Srpske, poslije čega bi se krenulo u osnivanje nove banke u vlasništvu RS, koja bi se udružila sa Investiciono-razvojnom bankom (IRB RS).

Višković je ocijenio da su u Federaciji BiH (FBiH) kamatne stope, po kojima se ovaj entitet zadužuje na finansijskom tržištu, niže u odnosu na RS, jer FBiH ima Razvojnu banku.

"Ova banka, plasmanom svojih sredstava, utiče na ostale banke da se tako ponašaju i time obaraju kamatne stope. U RS je to radila IRB za vrijeme virusa korona, ali sada nemamo tolike kapacitete", kazao je Višković.

Vlada RS je objavila da ide u novo zaduženje u iznosu od 210 milona KM, a kamatna stopa koju će plaćati narednih pet godina po ovom zaduženju je 6,1%.

(Mondo)

Povezano

Još iz INFO

Komentari 2

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Zole

Opet neki lopovluk na vidiku

Darko

Nemojte molim vas

MONDO REPORTAŽE