• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Alumina": Litvanci izvlačili novac iz Srpske i lično se bogatili

Autor Dušan Volaš

Menadžment kompanije "Alumina" iz Zvornika traži od institucija Republike Srpske da iniciraju utvrđivanje odgovornosti svih koji su omogućili da se realizuje nezakoniti posao iz 2011. godine

 Alumina Zvornik Litvanija transakcije Izvor: Srna/Milorad Gutalj

Takođe se traži zabrana bilo koje ugrožavanje imovine ovog preduzeća po osnovu potraživanja litvanske firme "Baltios stiklas".

Imajući u vidu značaj koji poslovanje privrednog društva "Alumina" ima za Republiku Srpsku i region, neophodno je ukazati i na aktivnosti koje mogu ugroziti dalji razvoj ove fabrike.

Možda će vas zanimati

U Litvaniji se već duže vrijeme protiv "Alumine" vodi spor u kojem litvanska firma "Baltios stiklas" tereti kompaniju iz Zvornika za navodni dug od preko 40 miliona KM, saopšteno je danas iz ove zvorničke kompanije.

"Osnov spora leži u transakcijama koje su bivši litvanski vlasnici vršili sami sa sobom, a sve s ciljem ličnog bogaćenja, pa su tako u jednom danu, krajem 2011. godine, kreirali niz fiktivnih ugovora po kojima je litvanska Ukio banka dala kredit od 14,6 miliona evra litvanskoj firmi `Boslita`, da bi `Boslita` odmah novac preusmjerila svom zavisnom društvu `Baltios stiklas`, a ovo društvo potom sa `Aluminom` zaključilo ugovor o opremanju fabrike staklene ambalaže, o čijoj fiktivnosti najbolje govori činjenica da, pošto su zaključili ovaj ugovor, isti su odmah zamijenili sa ugovorom o kreditu", navodi se u saopštenju.

Nakon što su sredstva usmjerena na račune "Alumine", odmah su, napominje se, prebacivana dalje u zemlje poreskih rajeva ili vraćane u Litvaniju licima povezanim sa bivšim vlasnikom Ukio banke Vladimirom Romanovim.

U saopštenju se dodaje da je "Alumina" ovdje korištena samo kao sredstvo za iznošenje kapitala i bogaćenja pojedinaca, bez ekonomske koristi za fabriku.

"Kao i u drugim postupcima u kojima su štitili interes litvanskih firmi, ova argumentacija nije bila dovoljna litvanskim sudovima, koji sada svojim odlukama nesumnjivo pokušavaju da omoguće naplatu ovog nezakonitog posla", navode iz "Alumine".

S druge strane, Uprava kriminalističke policije Republike Srpske je još 2013. godine o ovom obavijestila tada Specijalno tužilaštvo Republike Srpske, ukazujući na krivična djela koja su učinila tada ovlaštena lica litvanskog menadžmenta u Zvorniku i Litvaniji.

Kompanija "Alumina" je podnijela krivičnu prijavu nadležnom tužilaštvu u pogledu ovih pravnih radnji.

Međutim, kao i za drugi kriminal koji je počinjen u Zvorniku i na osnovu kojeg je Fabrika glinice "Birač" otišla u stečaj, a sva imovina u fabričkom krugu opterećena, nije bilo utvrđivanja krivične odgovornosti.

"Menadžment i zaposleni neće mirno gledati da bilo ko ugrožava `Aluminu`, a svakako ne po osnovu nezakonitih radnji, te u kontinuitetu preduzima adekvatne pravne radnje s ciljem zaštite poslovanja i budućnosti fabrike", ističe se u saopštenju.

(Srna)

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE