• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

''Alumina'' kupila potraživanja Ukio banke

Autor SRNA

Kompanija "Alumina" iz Zvornika kupila je od litvanske Ukio banke potraživanja od 20 miliona evra prema pravnim licima povezanim sa "Aluminom" i "Birčem", rekao je danas advokat ove zvorničke kompanije Vladimir Milošević.

On je naveo da je "Alumina" ova potraživanja u iznosu od 20 miliona evra platila 30.000 evra, što predstavlja bankarske i provizijske troškove koje je Ukio banka imala prilikom prodaje.

Milošević je rekao na konferenciji za novinare da to dokazuje da ranije potraživanje Ukio banke nema bilo kakvu materijalnu vrijednost, odnosno da zvorničke kompanije apsolutno nemaju obavezu ili odgovornost po osnovu ovih potraživanja.

On kaže da samo cijena po kojoj je "Alumina" ovo platila govori o značaju tog potraživanja i za Ukio banku, ali i o realnom dugu kompanija "Alumina", "Birač" i svih povezanih lica.

"U suštini, ovim je Ukio banka potvrdila da nema nikakvih potraživanja, niti da uopšte postoji bilo kakva odgovornost `Birča`, `Alumine` i svih povezanih lica",naglasio je Milošević.

On je podsjetio da su ove činjenice iz "Alumine" u proteklih nekoliko mjeseci eksplicitno isticane, odnosno da sam dug od onih famoznih 155 miliona KM uopšte i ne postoji.

POVEZANE VIJESTI

Milošević ističe da je "Alumina" pribavila svu potrebnu dokumentaciju u vezi sa ovim, te da će odmah biti obaviješteni sudovi koji postupaju u predmetima "Alumine" i "Birča" od kojih će biti zatraženo da se donesu odluke o okončanju parničnih i izvršnih postupaka kako bi se konačno završila priča oko Ukio banke i lica koja su stekla neki vid potraživanja.

"Sve ovo je dokaz više da je ona famozna blokada računa `Alumine` od prije nekoliko mjeseci ustvari izvršena pod izuzetnom visokim stepenom sumnje, odnosno da je praćena određenim kontroverzama", rekao je Milošević.

On je podsjetio da je "Alumina" ranije podnijela krivične prijave u ovom postupku i dodao da će o ovom biti obaviještena tužilaštva i kriminalistička policija, koji će imati dosta posla.

Milošević je naglasio da je jako značajno da sve ovo predstavlja jednu vrstu garancije da se postupci protiv "Alumine" moraju okončati u korist fabrike.

On kaže da nema sumnje da je "Alumina" ovim dokazala apsurd dešavanja koje prate Ukio banku i nedavnu kontroverznu blokadu računa, te onemogućila bilo kakve postupke pred međunarodnim sudovima ili arbitražama protiv "Alumine" i Republike Srpske.

Predsjednik Upravnog odbora kompanije "Alumina" Milorad Motika rekao je da su kupljena potraživanja od Ukio banke kako bi što prije bilo riješeno pitanje stečaja i stavljena tačka na priču sa Litvancima.

"Poslije ovoga ne želimo više da se bavimo perifernim stvarima, želimo da se završe sudski procesi, da `Alumina` nastavi da radi i da ide bržim koracima, te da više nema prijetnje bilo kakvim blokadama ili nekim stvarima koje su nas u zadnje vrijeme pogodile", rekao je Motika.

On je istakao da je "`Alumina` ostala na nogama i da ide dalje".

"Vrlo brzo će još jedan proizvodni objekat biti završen i pušten u proizvodnju, dok obdanište za djecu radnika `Alumine` završavamo ovih dana, a iduće sedmice primamo još 55 novih radnika", rekao je Motika i dodao da ova firma napreduje zacrtanim tempom.

On je najavio da će "Alumina" ovih dana sklopiti još jedan ugovor sa inostranim partnerom i da će u narednim mjesecima ispuniti sve obaveze planirane na početku godine.

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE